Naslovnica BiH Proljeće u Bi...

  Proljeće u BiH: Temperature u granicama prosjeka, obilnije padavine u maju

  180

  Na sjevernoj Zemljinoj polulopti danas u 17,15 sati počinje proljeće, a prema prognozama prve sedmice ovog godišnjeg doba u Bosni i Hercegovini okarakterisaće nestabilne vremenske prilike, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Prema klimatskim izgledima, proljeće 2018. godine u Bosni i Hercegovini trebalo bi biti s temperaturama zraka u granicama prosječnih vrijednosti za ovo godišnje doba. Bez obzira što se prognoziraju temperature u granicama prosječenih vrijednosti u navedenom periodu mogući su kraći periodi sa znatno nižim temperaturama zraka, ali i nešto duža razdoblja sa izrazito višim temperaturama u odnosu na prosječne vrijednosti.

  Ukupne očekivane sume padavina prema navedenoj prognozi trebale bi biti nešto iznad višegodišnjeg prosjeka u Hercegovini, a u ostalim područjima u granicama višegodišnjeg prosjeka.

  Iako se u navedenom tromjesečnom periodu predviđaju padavine nešto iznad višegodišnjeg prosjeka u Hercegovini i u granicama višegodišnjeg prosjeka u Bosni, ipak su moguća kraća razdoblja sa lokalno većom količinom padavina ali i duža razdoblja bez padavina.

  Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZI) navode da će nestabilno vrijeme preovladavati u narednih petnaest dana, i  da se veće padavine očekuju sredinom maja.

  Anadolija/visoko.co.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.