ZanimljivostiZdravlje i savjetiPromjena načina proizvodnje hrane ili slijede nemiri i stradanja

Promjena načina proizvodnje hrane ili slijede nemiri i stradanja

Ukoliko se ne promijeni način proizvodnje hrane, svijet će se suočiti sa nemirima i stradanjima, upozorava Globalni savez ekonomista i naučnika za korištenje hrane i zemljišta.

Prednosti koje za zdravlje i životnu sredinu imaju promjene načina i proizvodnje hrane značajno bi nadmašile troškove izmjena, pokazuje nova globalna studija.

Čak i mali poremećaj u snabdijevanju hranom može da izazove veliku štetu i dovede do velikog rasta cijena.

Per Faro iz “Globalnog saveza” navodi da takva situacija “stvara patnju i nemire”.

“Četiri poljoprivredne kulture čine 60 odsto naših kalorija – pšenica, riža, kukuruz i krompir. To povećava našu ranjivost”, upozorava on.

Velika globalna zavisnost od relativno malog broja namirnica čini populaciju ranjivom na slab rod, dok klimatske promjene dodatno povećavaju pritisak, ističe se u izvještaju.

Ovo je prva studija koja procjenjuje prednosti transformacije globalnog prehrambenog sistema, kao i troškove neaktivnosti.

Šteta koju moderna prehrambena industrija čini ljudskom zdravlju, razvoju i životnoj sredini svijet godišnje košta 12 biliona dolara, koliko iznosi i kineski BDP, otkriva studija.

Zato istraživači predlažu niz rješenja – od podsticanja raznovrsnije prehrane za poboljšanje zdravlja i smanjenja zavisnosti od specifičnih kultura, do davanja veće podrške u obnovi šuma, glavnom instrumentu u borbi protiv klimatskih promjena.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE