Promocija knjige “Žene BiH” – 10. novembar 13h

125

U organizaciji udruženja „Naš most“ iz Zenice, pozivamo Vas na promociju knjige #Žene BiH, autorica Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić. Promocija će se održati u prostorijama Udruženja „Naš most“ (Maršala Tita 22) u Zenici, u nedjelju, 10. novembra, s početkom u 13 sati.

Knjiga “Žene BiH” je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju.

Svaku od žena ilustrirala je po jedna ilustratorica/dizajnerica/umjetnica iz BiH. Ovo je knjiga o prvim umjetnicama, spisateljicama, humanitarkama, narodnim heroinama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH.

Knjiga “Žene BiH” slavi žene koje su odlučile da se školuju onda kada to ženama nije bilo dozvoljeno, koje su bile (i jesu) ambasadorice bh. umjetnosti i kulture u svijetu; koje su se zalagale za ženska prava u vrijeme kada ona uopće nisu postojala; koje su položile svoje živote za borbu protiv fašizma; koje su postigle svjetske uspjehe u poljima svog djelovanja i koje su bile ili jesu jedno od najvećih blaga koje BiH ima.

O knjizi će na promociji govoriti autorice knjige Masha Durkalić i Hatidža Gušić. Razgovor će moderirati novinarka i istraživačica Lidija Pisker.

Više informacija o knjizi, autoricama i ilustratoricama/dizajnericama/umjetnicama možete pronaći na web stranici: https://zenebih.ba, gdje u okviru webshopa možete naručiti i svoj primjerak knjige. Ograničen broj primjeraka knjige, kao i bedževi, cekeri i bookmarks, bit će dostupni za kupovinu i u Udruženju „Naš most“ na dan promocije.

visoko.co.ba/zenicablog.com

Komentari

komentara