Pronađeni znakovi prve planete izvan naše galaksije

105

Astronomi su pronašli znakove nečega što bi moglo biti prva planeta koja je dosad otkrivena izvan naše galaksije.

Oko našeg Sunca orbitira gotovo 5.000 egzoplaneta, ali su sve locirane u galaksiji Mliječni put. Međutim, NASA-in teleskop Chandra X-Ray je otkrio signal moguće planete u galaksiji Messier 51. Ova planeta se nalazi 28 miliona svjetlosnih godina od Mliječnog puta.

Ovo otrkiće je bazirano na tranzitima gdje prolazak planete ispred zvijezde blokira nešto njene svjetlosti te uzrokuje karakterističan pad svjetline koji teleksopi mogu detektovati. Ova tehnika se već koristila za pronalazak hiljada egzoplaneta.

“Metoda koju smo razvili i koristili je trenutno jedina koja se koristi za otkrivanje planetarnih sistema u drugim galaksijama. To je unikatna metoda, jedinstvana i pogodna za pronalazak planeta na bilo kojoj udaljenosti na kojoj možemo izmjeriti svjetlosnu krivulju”, izjavila dr. Rosanne Di Stefano.

Kako bi se potvrdilo novo otkriće, potrebno je još podataka.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.