Prošla godina jedna od tri najtoplije

124

Meteorolozi ističu da je 2019. bila jedna od tri najtoplije godine od početka mjerenja, a da su je obilježili otapanje glečera, rast nivoa mora, šumski požari, toplotni talasi i suša.

MARKETING

Naučnici su godišnji izvještaj o klimi objavili u “Biltenu Američkog meteorološkog društva”.

Iza ovog elaborata stoji 528 klimatologa iz 61 zemlje i oni navode da su samo 2015. i 2016. bile toplije od 2019. godine.

Svaka je decenija od 1980. godine bila toplija od prethodne, a posljednja /od 2010. do 2019. godine/ bila je za oko 0,2 stepena Celzijusova toplija od prethodne.

Tokom 2019. godine /32. godinu zaredom/ smanjivala se masa planinskih glečera, temperature jezera bile su iznad dugogodišnjih prosjeka, a temperatura vječitog leda nastavila je da raste.

Takođe, tokom prošle godine, globalni nivo mora postavio je novi rekord osmu godinu uzastopno i dostigao 87,6 milimetara iznad prosjeka.

Povećana je i emisija gasova staklene bašte, koja je doprinijela klimatskim promjenama i zagađenju.

Emisija ugljen-dioksida porasla je za 2,5 čestica na milion, a metana za 9,2 čestice na milijardu.

Veliki broj ekstremnih pojava, poput šumskih požara, toplotnih talasa i suše, povezan je sa porastom globalne temperature, objašnjava Robert Dan iz britanske Meteorološke službe, koja je učestvovala u izradi izvještaja.

U svijetu raste pritisak na vlade da učine više kako bi bila ograničena emisija gasova staklene bašte i povećani izgledi za zaustavljanje rasta globalne temperature iznad 1,5 stepeni Celzijusovih, što je cilj koji je zacrtan Pariškim klimatskim sporazumom iz 2015. godine.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara