ZDK

Prosvjetni radnici protestovali ispred Gradske uprave Zenica

Na Trgu BiH u Zenici, ispred Gradske uprave Zenice, prosvjetni radnici su održali protestni skup povodom posljednih dešavanja vezanih za ovjeru dokumenata za prijavljivanje na konkurse.

Kako je istakao Vernes Subašić, jedan od prosvjetnih radnika i organizator skupa, razlog protestnog okupljanja je taj što prosvjetni radnici koji imaju zasnovan radni odnos do 15. augusta više ne mogu besplatno ovjeriti potrebne dokumente, a što je bio slučaj ranijih godina.

“Skup je spontan i apolitičan. Ne želimo dozvoliti da se ovaj skup zloupotrijebi u političke svrhe. Ne ciljamo nikoga direktno, jer nama su svi krivi, počev od Gradske uprave, Gradskog vijeća, Vlade ZDK, jer su oni krivi za ovo stanje i odlazak mladih iz ovog grada i države”, kazao je Subašić.

Nakon perfomansa ispred Gradske uprave, gradonačelnik Fuad Kasumović je prisutne pozvao u Veliku salu Grada Zenice gdje im se obratio.

Kasumović je prisutnima rekao da i dalje ostaje na snazi odluka da ko je u radnom odnosu, a što je slučaj sa prosvjetnim radnicima do 15. augusta, nemaju mogućnost besplatne ovjere dokumenata i pored činjenice da je u Službenim novinama Grada Zenica od 15. marta ove godine navedeno u Članu 13 da su od takse oslobođeni spisi i radnje u vezi sa zasnivanjem radnog odnosa i ostvarivanja prava iz radnog odnosa.

Inače, prosvjetnim radnicima, čak i iz Zenice, je dozvoljeno besplatno ovjeravanje dokumentacije u drugim gradovima poput Kaknja, Sarajeva, Travnika i Zavidovića.

 

Visoko.co.ba/Zenit.ba

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh