Protest protiv Orbanove ideje otvaranja kineskog sveučilišta

102

Hiljade Mađara protestvovalo je u subotu protiv planova nacionalističke vlade premijera Viktora Orbana da se otvori mađarska podružnica kineskog sveučilišta Fudan.

MARKETING

Građani su ljutiti zbog toga što bi instituciju koju kontrolira Kineska komunistička stranka trebali financirati mađarski porezni obveznici.

Demostranti su izrazili bijes zbog mjesta budućeg sveučilišta u Budimpešti na kojem se planirala gradnja jeftinih domova za studente.

Orban pokazuje sklonosti prema Pekingu i Mađarska je nedavno stavila veto na odluke EU koje su bile kritične prema Kini.

Gradske vlasti protive se projektu. Gradonačelnik Budimpešte Gergely Karácsony rekao je okupljenima pred parlamentom da protest nije usmjeren protiv Kine ili Kineza, nego protiv Orbanovog ograničavanja akademskih sloboda.

Podsjetio je da je 2018. iz države izbačeno Srednjoeuropsko sveučilište koje je osnovao američki filantrop George Soroš i na političko preuzimanje budimpeštanskog Sveučilišta za kazališne i filmske umjetnosti 2020.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.