Prva fotografija Mekke iz 1888. godine prodata na aukciji za 250.000 dolara

157
Fotografije ‘Mekka’ i ‘Bilder aus Mekka’ Christiaana Snouck-Hurgonja snimljene su tijekom njegovog rada u nizozemskom konzulatu u Jeddi sredinom 1880-ih.

Njegov zadatak u Jeddi bio je da špijunira poznatog plemića, kojeg su Nizozemci željeli pratiti. U to vrijeme nizozemska kompanija širila se u Indoneziju i zahtijevala obavještajne podatke o moćnim Indonezijancima koji su putovali u Mekku, kao i na bolje razumijevanje islamskih običaja.

MARKETING

Nakon što je obznanio kako je prihvatio islam, 1885. godine dopušteno mu je da obavi hadžhdž. Bio je prvi od zapadnjaka koji je ušao u Mekku. Njegove
fascinantne slike prikazuju hodočasnike kako iz Indonezije na putu u sveti grad, njihove sluge, kao i hodočasnike sa svojim kamilama.

On je kulturu i religiju domaćeg stanovništva prihvatio sa strašću, tako da niko nije mogao posumnjati u njegovo prihvatanje islama. No, u svojim kasnijim pismima prijatelju Carlu Bezoldu, on je priznao da se pretvarao da je musliman.

Christiaan Snouck-Hurgonje je u toku svog petomjesečnog boravka u Mekki snimio je i najstariji zvučni zapis učenja Časnog Kur’ana.

Snimak traje 1 minutu i 40 sekundi, a snimio ga je uz pomoć tada tek izumljenog cilindričnog fonografa Thomasa Edisona.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara