Naslovnica BiH Prva sjednica...

  Prva sjednica Vijeća naroda RS

  16

  Konstitutivna sjednica Vijeća naroda Republike Srpske (RS) bit će održana danas u Banjoj Luci.

  Na sjednici Narodne skupštine RS, 5. decembra, izabrano je 28 delegata iz četiri kluba Vijeća naroda RS-a. Iz srpskog naroda u Vijeće naroda izabrani su delegati Živko Marjanac, Miroslav Lazarević, Vojislav Gligić, Dragan Ristić, Ognjen Tadić, Vukota Govedarica, Jasna Lukić i Slavko Dunjić.

  Delegati iz hrvatskog naroda su Nada Tešanović, Dragana Mikić, Zdenka Gojković,  Ivo Bošnjak,  Davor Čordaš, Ivo Kamenjašević, Đuro Ivanović i Ivo Mijić.

  Za delegate iz reda bošnjačkog naroda izabrani su Faruk Đozić, Dževad Mahmutović, Mihnet Okić, Muris Čirkić, Ahmet Čirkić, Alija Tabaković, Džemaludin Šabanović i Igor Bošnjak.

  Iz reda Ostalih u Vijeću naroda će biti Radenko Rikić, Danijel Puhalić, Jovana Čarkić i Franc Sošnja.

  Vijeće naroda RS-a svoju zakonodavnu vlast vrši s ciljem zaštite vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda.

  Ne učestvuje u postupku donošenja zakona, propisa i drugih akata s Narodnom skupštinom RS, nego vrši kontrolu izglasanih zakona, propisa i akata radi utvrđivanja da li se njima ugrožavaju vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda.

  Prvi saziv Vijeća naroda RS, u čijem sastavu je po osam delegata iz svakog konstitutivnog naroda i četiri delegata iz reda Ostalih, izabran je krajem 2002. godine.

  federalna.ba/visoko.co.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.