Naslovnica Lokalne Teme Politika Prvi kongres ...

Prvi kongres DF-a: Šest delegata iz Visokog i dva kandidata za Glavni odbor

793

Prvi kongres Demokratske fronte počeo je jutros u Sarajevu, a jedini predloženi kantidat za predsjednika stranke je aktuelni predsjednik Željko Komšić.

On je izjavio novinarima da će se DF na ovom kongresu jasnije profilirati kao stranka ljevice, što je eksplicitno navedeno i u prijedlogu novog statuta.

Komšić je istakao da je ujedinjenje ljevice u BiH proces koji ne zavisi od volje nekoliko ljudi i što mora biti odlučeno u strankama koje to žele, a on pod strankama ljevice podrazumijeva SDP i Našu stranku, te eventualno Socijalističku partiju.

Za njega povratak DF-a u Vladu FBiH bez suštinske promjene ponašanja ostalih partnera nema smisla, dok smatra da je funkcioniranje vlasti na državnom nivou u rukama SDA od koje, kako navodi, zavisi da li će dozvoliti HDZ-u BiH da “sruši” aktuelno Vijeće ministara BiH.

Komšić tvrdi da predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović otvoreno nastoji izbaciti DF i Savez za promjene iz vlasti na nivou BiH kako bi u nju uveo Milorada Dodika i SNSD.

Osim predsjednika, na kongresu će biti birani Glavni i Nadzorni odbor DF-a.

Na osnovu prispjelih aplikacija, naprijed definisanih kriterija i prebrojanih glasova, članovi DF Visoko koji su dobili povjerenje OO DF Visoko za kandidata GO Prvog Kongresa Demokratske fronte BiH su:

1. Jasmina Semić

2. Ishak Vehab

Delegati Prvog Kongresa Demokratske fronte BiH iz Visokog su:

Bojagić Nikola, Čehajić Nizama, Čunjalo Nermin, Frljak Ajla, Kovač Emir, Kurtović Arnes.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.