Naslovnica Svijet Evropa Puigdemont na...

Puigdemont napustio Finsku da bi izbjegao hapšenje

Suočen sa prijetnjom hapšenja po međunarodnom nalogu izdatom u Španiji, bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont je napustio Finsku i otputovao za Belgiju, javlja Reuters.

59
Catalan president Carles Puigdemont poses before an AFP interview in Girona on September 30, 2017. The mission was entrusted to him almost by accident, but he accomplished it with determination. Deaf to the warnings of Madrid, the Catalan regional president Carles Puigdemont is determined to organize a referendum on October 1, 2017, hoping to fulfill his dream of youth: an independent Catalonia. / AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU / TO GO WITH AFP INTERVIEW by DANIEL BOSQUE

On je Finsku napustio u petak, pošto je Madrid izdao međunarodni nalog za hapšenje, i krenuo za Belgiju gdje planira da sarađuje sa tamošnjim vlastima u vezi sa španskim zahtjevom za ekstradiciju, izjavio je finski poslanik Miko Kerne, koji je bio domaćin Pudždemonu tokom njegovog dvodnevnog boravka u Finskoj.

Finska policija je ranije saopštila da je primila nalog za hapšenje i da će započeti normalnu ekstradicionu proceduru čim locira Pudždemona, za koga se tada vjerovalo da se nalazi u Finskoj.

U intervjuu za katalonski radio, Puigdemontov advokat Žaume Alonso-Kueviljas izjavio je da će se njegov klijent predati finskoj policiji.

Da je Puigdemont bio uhapšen u Finskoj, započeo bi proces izručenja Španiji.

Finske vlasti su saopštile da nisu znale gdje se Puigdemont nalazio u trenutku kada su primile nalog za hapšenje.

U Španiji mu prijeti i do 25 godina zatvora za pobunu i podsticanje na pobunu tokom prošlogodišnjeg referenduma za nezavisnost Katalonije.

Predsjednik katalonskog parlamenta Rožer Torent je, u međuvremenu, otkazao glasanje za predsjednika Katalonije.

Torent je donio takvu odluku zbog toga što Žordi Turul, čije je prisustvo obavezno, jer je jedan od kandidata za predsjednika Katalonije, nije mogao da prisustvuje sjednici.

Turul se nalazi u predistražnom zatvoru, a katalonski parlament ima rok od dva mjeseca da izabere predsjednika i formira regionalnu vladu. Ukoliko rok ne bude ispoštovan, održaće se novi izbori.

Premijer Španije Mariano Rajoy u petak je rekao da se protivi održavanju još jednih regionalnih izbora u Kataloniji.

Rajoy je u Briselu rekao da ne voli ponavljanje izbora, rekavši da “narod glasa, a političari imaju dužnost da riješe probleme ne stvarajući druge”, prenosi AP.

U Kataloniji su u decembru održani vanredni izbori i tada su partije koje se zalažu za nezavisnost Katalonije osvojile većinu.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.