Pušenje medicinske marihuane sada je legalno na Floridi

33

Iako su 2016. godine građani izglasali legalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe, tek sada je pušenje medicinske marihuane legalno na Floridi. Razlog tome je što je guverner Rick Scott 2017. godine donio zakon o zabrani pušenja marihuane u svim oblicima.

Međutim ta zabrana je sada poništena nakon što je guverner Ron DeSantis potpisao zakon kojim je uspio legalizirati marihuanu.

“Više od 70 posto glasača u Floridi glasalo je za upotrebu marihuane u medicinske svrhe 2016. godine. Zahvaljujem svojim kolegama koji su osigurali da se ispuni volja birača”, rekao je DeSantis.

Republikanski državni senator Jeff Brandes i Linda Stewart koja pripada demokratima također su podržali ovaj zakon. Brandes je kazao kako mu je drago što je uspio ispuniti ono što su glasači tražili prije tri godine.

“Uvijek sam bio za medicinski kanabis i vjerujem da je to ono zbog čega su birači tražili legalizaciju marihuane u 2016. godini”, rekao je Brandes CNN-u.

Pacijenti će sada imati više mogućnosti

Novouvedeni zakon dopušta pacijentima da koriste 700 grama marihuane svakih 35 dana. Pacijenti mlađi od 18 godina mogu pušiti medicinsku marihuanu ako za to imaju dozvolu pedijatra. Iz udruženja koja nastoje legalizirati marihuanu kazali su kako je ovo veliki korak naprijed i da pacijentima pruža više mogućnosti liječenja.

“Medicinska marihuana trebala bi biti opcija dostupna pacijentima i odluka koju bi pacijenti trebali donijeti sa svojim ljekarima”, kazali su iz udruženja.

Vjeruje se kako će se u budućnosti legalizirati i upotreba marihuane u rekreacijske svrhe, o čemu će se odlučivati na predstojećim izborima.

Do sada deset američkih država dopušta prodaju marihuane u rekreativne svrhe, dok 34 države dopuštaju medicinsku upotrebu marihuane.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara