Putin: Američka lista je usmjerena protiv svih Rusa, ali nećemo eskalaciju

Ruski predsjednik Vladimir Putin reagirao je na novu listu koju su objavile američke institucije kao dio sankcija zbog uplitanja u američke izbore, prenosi BBC.

105

Putin je rekao da je taj potez usmjeren protiv svih Rusa. Imena 210 osoba, državnika, zvaničnika i oligarha su objavljena nakon što je prošle godine donesen zakon, ali nisu usvojene nikakve nove sankcije protiv njih.

MARKETING

Putin je rekao da to nije prijateljski potez, i da to  komplicira odnose, ali da on ne želi eskalaciju situacije. Umjesto toga, Rusija će se posvetiti “sebi i ekonomiji”.

Američku vladu je na ovakav potez primorao Kongres koji je prošle godine usvojio zakon o širim sankcijama i borbi protiv utjecaja Rusije. U okviru tog zakona je precizirano i da vlada SAD mora izdvojiti 250 miliona dolara za borbu protiv utjecaja Moskve na zapadnom Balkanu, uključujući i BiH.

Kongres je, između ostalog, tim zakonom htio da objavi imena i posrami oni koji su se okoristili od saradnje sa Putinom i upozori ih da bi mogli biti i predmetom novih sankcija u budućnosti. Tzv. Putinova lista sadrži imena Putinovih najbližih saradnika, članova vlade, obavještajnih službi i poslovnih ljudi. Na listi su između ostalih Dmitry Medvedev, Roman Abramovich, Oleg Deripaska.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara