Putin: U format G7 uključiti i Tursku, liderstvo Zapada je prošlo

109

logo
logo
×
SVIJET

MARKETING

Putin: U format G7 uključiti i Tursku, liderstvo Zapada je prošlo
Uporedo s Kinom i Indijom, prikladno bi bilo i Tursku uključiti u format saradnje G7 s obzirom na njenu regionalnu i međunarodnu ulogu, kazao je Putin
Emre Gürkan Abay |
05.09.2019
Putin: U format G7 uključiti i Tursku, liderstvo Zapada je prošlo

Moskva
Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je da je Rusija otvorena za saradnju s grupom G7 te je dodao da bi u takav format saradnje trebalo uključiti i Republiku Tursku zbog njene regionalne i međunarodne uloge, javlja Anadolu Agency (AA).

Putin je na Ekonomskom forumu u Vladivostoku kazao da je otvoren za saradnju sa organizacijom G7 koju čini sedam ekonomski najrazvijenijih zemalja.

“Mislim da je to i dalje koristan format saradnje, ali smatram da bez Kine i Indije ne može biti uspješna niti jedna međunarodna organizacija“, kazao je Putin.

On je također, kazao kako ga je nedavno i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pitao zašto nije na dnevni red nikada stavljao pitanje uključivanja Turske u taj format saradnje.

“Turska je kupovinom sistema S-400 ojačala odbrambeni sistem. Uporedo s Kinom i Indijom, prikladno bi bilo i Tursku uključiti u format saradnje G7 s obzirom na njenu regionalnu i međunarodnu ulogu“, kazao je Putin.

Ruski predsjednik Putin je kazao da podržava ideju multipolarnog svjetskog poretka te je poručio da je liderstvo Zapada okončani.

Visoko.co.ba / AA

Komentari

komentara