Naslovnica ZDK Privreda Radnici »Kriv...

Radnici »Krivaja Mobel«: Nema proizvodnje bez isplaćenih plata

386

Više od stotinu radnika preduzeća ”Krivaja Mobel” iz Zavidovića okupilo se jutros pred kapijom preduzeća, uprkos prohladnom jutru.

Slanje radnika na biro i  isplata plata samo jednom dijelu radnika, glavni su razlozi nezadovoljstva radnika preduzeća ”Krivaja Mobel” iz Zavidovića.

Više od stotinu vidno umornih i ogorčenih radnika rano jutros došlo je pred kapiju preduzeća, izrazivši svoje nezadovoljstvo, jer pojedini radnici na bankovnim računima još nemaju zarađenih plata.

Iako je bilo priče da će ući u preduzeće i nastaviti s poslom, jednoglasno su donijeli odluku da od proizvodnje nema ništa dok ne bude uplaćena plata svakom radniku.

– Pokušavali smo danas da radnike uvedemo u hale kako bi nastavili proizvodnju što oni jednoglasno odbijaju, sve dok se ne ispune neki naši zahtjevi. Mi ovom prilikom očekujemo da se zakaže što hitniji sastanak na nivou uprave preduzeća, sindikata i kantonalne vlade, da što prije krenemo u razrješenje nastalih problema. Koliko uprava preduzeća ozbiljno shvata situaciju ne znam, mogu samo da kažem da radnici stoje iza svojih zahtjeva – istakao je Hajrudin Imširović, jedan od predstavnika sindikata radnika.

Isplata plata svim pogonima prvi je od zahtjeva koji se mora ispuniti kako bi radnici došli na radna mjesta.

– Radnici eksplicitno traže isplate plata svim preduzećima i odmah idu na radna mjesta. Ukoliko do toga dođe, sindikat radnika će zauzeti stav koji je obećao i premijer Zeničko-dobojskog kantona, a to je da će dati maksimalan doprinos u rješenju trenutnog problema stotina radnika. Mi smo vršili pritisak na vlasnike preduzeća da uplate plaće svima, ali kojim razlogom oni to neće uraditi, priča je za sebe. Čim oni uplate plate, radnici će doći na radna mjesta –  rekao je Besim Hasić, potpredsjednik sindikata radnika.

Ako u ponedjeljak dođe do isplate plata svim preduzećima, radnici će se vratiti na radna mjesta.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.