Naslovnica ZDK Privreda Radnici Želje...

Radnici Željezare Zenica protestuju ispred Vlade FBiH

114

Zbog  kašnjenja plaća, neuplaćivanja doprinosa i ignorantskog odnosa Vlade Federacije prema državnom preduzeću Željezara Zenica nekoliko stotina radnika ovog preduzeća mirno protestira pred sjedište Vlade. Na ovaj način žele  skrenuti pažnju nadležnih da  ovo državno preduzeće  najdirektnije trpi posljedice privatizacije, plaće im kasne pet mjeseci, a staž nije uplaćivan od 2001. godine.

Uz činjenicu da im kasne plaće i da im poslodavac godinama ne uplaćuje doprinose, radnike nekadašnjeg metalurškog giganta dodatno zabrinjava neizvjesna sudbina zeničke Željezare, preduzeća u 100%-nom vlasništvu Vlade Federacije.

Među radnicima su i predstavnici grupe od oko 70 penzionera ovog preduzeća koji zbog neuplaćivanaja doprinosa dvije godine čekaju ostvarivanje prava na penziju. Krajem oktobra  ove godine  Vlada Federacije je preporučila Poreznoj upravi da skine hipoteke sa dijela Željezarinih nekretnina kako bi se njihovom prodajom osigurala sredstva za uvezivanje staža penzionisanim radnicima, a od uprave  Željezare je zatražila da osigura  komercijalni kredit  za te namjene.  Ti zaključci nisu realizirani  pa je Sindikat Željezare Zenica  nadležnom federalnom ministru uputio  konkretne zahtjeve.

„Mi imamo tri zahtjeva koja smo naveli u tom dopisu: prvi je redovna isplata plata, drugi je redovna uplata doprinosa za povezivanje staža i treći da Vlada Federacije bude garant na one zaključke koje je donijela 20.10. na svojoj sjednici“, rekao je Esad Skomorac, predsjednik Sindikata Željezare Zenica.

Sindikat je spreman, ukoliko se nadležni ogluše o njihove zahtjeve, pokrenuti procedure za štrajk, što bi moglo imati pogubne posljedice za preduzeće zbog ugrožavanja ugovora koje ima sa brojnim kooperantima, prije svih  sa kompanijom Arcelor Mittal za čije potrebe  se u Željezari priprema topli obrok  za  radnika.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.