Radnik Željezare: Mi više nemamo kuda, zapalit ćemo se

160

Očekujemo da iz Vlade neko dođe, da nam se obrati. Ja i moje kolege nećemo otići dok nam se neko ne obrati. U stanju smo se zapaliti benzinom, poručio je Ramo Dedić, jedan od zeničkih radnika Željezare koji štrajkuje glađu.

MARKETING

“Toliko imam dugova kući…. Dužan sam po trgovinama, dužan sam za struju, telefon, televiziju… 7-8 računa nisam platio. Danas mi dijete kreće u školu u 9. razred. Nemam da mu dam za kartu, a kamoli marku za paštetu i kiflu”, govori Dedić.

Radnicima se duguje 13 plata. Oni su spremni ponovo blokirati put, ali i ići korak dalje.

“To je žalosno. Molim Vladu FBiH da nam se obrati. Ako nam se ne obrate, u stanju smo otići i blokirati stacionar. Otići ćemo blokirati opet M-17 i krenuti za Sarajevo pješke. Nije prijetnja, mi smo prinuđeni. Treba nam 8-9 dana da blokiramo komplet put. A to ćemo najvjerovatnije uraditi. I zapalit ćemo se benzinom. Ovo je ozbiljna stvar, ja više nemam kuda…”

Podsjetimo, radnici Željezare Zenica danas su počeli štrajk glađu. Najavili su to u petak, nakon što nisu uspjeli razgovarati s federalnim ministrom Nerminom Džindićem i generalnim direktorom ArcelorMittal Zenica Biju Nairom.

Radnici su ogorčeni jer je zenička Željezara od prošle sedmice zvanično u stečaju.

Sam prijedlog o stečaju Općinskom sudu dostavila je “Željezara” koju zastupa direktor Safet Berbić. Kao razlog se navodi platna nesposobnost i nemogućnost poslovanja. Budućnost je neizvijesna za više od 340 radnika.

Od augusta prošle godine im, kažu, nije isplaćeno ništa, a poslodavac im duguje trinaest plata. Radnici traže početak pregovora s Mittalom u vezi s Radnom jedinicom, ishranu, isplatu zaostalih plata, te uvezivanje staža za posljednjih 16 godina.

Visoko.co.ba/ba.n1info.com

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.