Ramazan u Visokom: Imam i mujezin u džamiji, vjernici kod kuće

891
Prva teravija u Pertačkoj džamiji

Vjernici u Visokom drugi ramazan dočekuju u vremenu pandemije koronavirusa pa su tako i vjerski obredi prilagođeni trenutnoj situaciji koja vlada u našoj zemlji, prenosi Avaz.ba.

MARKETING

Borba s koronom

– Jedan od vidova borbe protiv ove pošasti našeg vremena jeste i obaveza da se poštuju odluke viših organa, kako vjerskih tako i državnih. Najnovija odluka odnosi se na to da mujezini ezanom oglašavaju nastupanje namaza, a zatim, zajedno s imamom, obave namaz u džematu. Naš medžlis ni u jednoj džamiji nije napravio izuzetak. Imam i mujezin su odlukom jedini koji obavljaju namaz u džamiji, a ostalim džematlijama je preporuka da namaze obavljaju u svojim kućama – kazao nam je Midhat ef. Čakalović, predsjednik Medžisa Islamske zajednice Visoko.

Prema instrukcijama reisu-l-uleme o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima, u džamijama se mogu klanjati podne, ikindija i akšam namaz, primjenjujući ograničenja nadležnih organa, dok jaciju, teraviju i sabah namaz obavljaju samo imami i mujezini zbog policijskog sata.

Učenje mukabele

Inače, tokom ramazana u Visokom će biti upriličeno i učenje mukabele, ikindijska će se održavati u Bijeloj džamiji nakon ikindija-namaza, ženska mukabela u džamiji Saračica nakon podne-namaza, dok će sehurske mukabele biti učene u svim džamijama, uz prisustvo imam i mujezina.

 

Visoko.co.ba/Avaz.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.