Naslovnica ZDK Politika Ramo Isak (AS...

Ramo Isak (ASDA), delegat u Domu naroda FBiH: Inicijativa za provedbu pravosnažnih sudskih presuda po kolektivnim ugovorima

282

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, mr. Ramo Isak, na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiHkoja je održana 16.05.2019. godine pokrenuo je inicijativu da se iznađu sredstva za provedbu pravosnažnih sudskih presuda po kolektivnim ugovorima. Ovom inicijativom on je predložio da se Federacija BiH zaduži za iznos sredestava koji je neophodan da se riješe sve pravosnažne presude po ovim tužbama u Federaciji BiH i svim kantonima.

Na taj način omogućit će se vladavina prava koja proizilazi iz Ustava, zakonskih odredbi, te međunarodnog prava i konvencija o zaštiti ljudskih prava i sloboda, a spriječit će se podrivanje uloge sudske vlasti, te povreda prava na pravično suđenje koje je zagarantovano članom 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima. Provedbom pravosnažnih presuda će se postići poštivanje zagarantovanih prava zaposlenika, te isplata sredstava koja su im uskraćena, a koja su stekli svojimpoštenim i mukotrpnim radom. Konačno, u Bosni i Hercegovini, koja zbog ovoga plaća najveću cijenu destrukcijom svoga položaja u evropskoj zajednici, mora se stati na put pojedincima koji se nepoštivanjem pravosnažnih sudskih presuda stavljaju iznad pravosudnog sistema i njegovih obavezujućih presuda.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.