Naslovnica BiH Ranije donese...

  Ranije donesene odluke o ANP-u moraju se poštovati

  30
  FOTO: arhiva

  Hoće li biti održane sjednice Predsjedništva BiH planirane za utorak? Predsjednik SDA Bakir Izetbegović predlaže da budu odgođene dok ne bude usaglašen ANP. U međuvremenu, Milorad Dodik optužuje američku administraciju. Međunarodne institucije upozoravaju da se moraju poštovati ranije donesene odluke.

  Iz OHR-a jasan stav: kretanje BiH ka NATO-u nedvosmisleno spada u vanjskopolitička pitanja koja su u isključivoj nadležnosti države.

  – Odluke u vezi s tim, koje su donesene na državnom nivou, treba da se poštuju. Pokušaji RS-a da se ponište ranije dogovorene reforme i oslabe institucije na državnom nivou su protivni Daytonu – poručili su iz OHR-a.

  Bakir Izetbegović, lider SDA, zbog i dalje neusaglašenih stavova između članova Predsjedništva BiH predlaže da sjednice ove institucije predviđene za utorak budu odgođene. Što se tiče ANP-a, tu Izetbegović nema dvojbi: član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović stat će uz predsjedavajućeg Željka Komšića.

  – Bez ANP-a Šefik Džaferović neće glasati za Zorana Tegeltiju – rekao je Izetbegović.

  Milorad Dodik je saopćio da su iz Američke ambasade zajedno sa savjetnicima članova Predsjedništva BiH trebali usaglašavati stavove o ANP-u da bi se došlo do rješenja na zadovoljstvo svih. Dodik je to rezolutno odbio.

  – Ako neko želi da sada ponovo uvuče Amerikance da u svakom dnevnom redu učestvuju, ja to odbijam. Mi u tome nećemo učestvovati – istakao je Dodik.

  U američkoj administraciji nema dileme. ANP treba biti odaslan, a u kojoj verziji i obimu stvar je dogovora domaćih političkih aktera.

  – Postoji dogovorena politika na državnom nivou koja podržava put ka EU i put ka NATO-u. Ne vjerujem da su ti putevi kontradiktorni. Upravo suprotno, komplementarni su. U suštini, reforme koje su dio NATO procesa podržavale bi reforme koje su potrebne da bi BiH krenula ka EU – kazao je Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a.

  U opozicionom SDS-u nema direktnog odgovora na Dodikove prijetnje da će Narodna skupština RS-a, ako sporazum stranačkih lidera propadne, usvojiti određene zaključke i rješenja.

  – Vidjeli smo u više navrata da je Narodna skupština Republike Srpske zloupotrijebljena, ali ne zbog Republike Srpske već za lične i stranačke interese, tako da me to ne bi iznenadilo – ocijenio je Davor Šešić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

  Iz NATO štaba jasno poručuju da je ANP samo jedan od koraka ka članstvu u Alijansi.

  – ANP je važan korak, ali nije ni odluka o članstvu niti prejudicira članstvo. Puno toga će biti potrebno uraditi i unutar Saveza i u BiH prije nego što NATO i BiH budu mogli početi razgovore o članstvu – saopćila je brigadna generalica Marti Bissell, komandantica NATO štaba Sarajevo.

  Utorak je sve bliži, a dogovor i usaglašavanje o ANP-u prema stavovima koji se plasiraju u javnost sve dalji.

  visoko.co.ba/federalna.ba

   

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.