RCC pokrovitelj nagrade Sarajevo Film Festivala “Srce Sarajeva”

144
Prošlogodišnji dobitnici Srca Sarajeva: Ekipa filma
Generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu ističe da je najintenzivniji angažman RCC-a na pitanjima mladih možda počeo sa Sarajevo Film Festivalom prije četiri godine, kada su odlučili da budu pokrovitelji nagrade “Srce Sarajeva” za najbolji studentski film.

“Sada sa zadovoljstvom mogu reći da su se naše aktivnosti na pitanjima mladih temeljito proširile. Počeli smo tako što smo zaposlili 14 mladih ljudi u RCC samo u 2020. godini i s ponosom mogu reći da oni danas čine preko 20 posto ukupnog broja zaposlenih u RCC-u. Ranije ove godine smo pokrenuli naš projekat ‘Omladinska laboratorija’ koji finansira EU, kako bismo mladima iz naše regije pružili prilike da učestvuju u donošenju odluka. Prije samo mjesec dana smo organizirali prvi Balkaton u historiji, s ciljem poticanja inovativnih ideja, promoviranja digitalnih rješenja i pomaganja našoj regiji da se oporavi od naleta pandemije zbog koje svi i dalje trpimo. I to nije sve. Imamo još mnogo aktivnosti vezanih za mlade, uključujući djevojke u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM), a Balkaton namjeravamo pretvoriti u godišnju tradiciju. Mladi imaju toliko toga za ponuditi i rado im pružamo mogućnosti i poticaje da nam pokažu šta znaju. Vrijeme je za mlade”, rekla je Bregu.

MARKETING

Uz pokroviteljstvo najboljeg studentskog filma, generalna sekretarka RCC-a će ove godine biti moderatorica panel diskusije studenata filmotvoraca i učesnika programa “Talents Sarajevo”. Ovaj panel, koji će se održati online u nedjelju, 16. augusta fokusirat će se na bivše učesnike programa Talents koji se vraćaju na Sarajevo Film Festival sa novim projektima. Gostujući panelisti su direktorica iz Rumunije Ruxandra Ghitescu i direktor iz Azerbejdžana Ru Hasanov.

Pružajući podršku studentskom takmičarskom programu koji je pokrenut 2017. godine, RCC je tu od samog početka i neprestano osnažuje regionalnu saradnju u oblasti kreativnosti i umjetnosti mladih, promovirajući rad mladih i talentiranih budućih filmskih stručnjaka na početku karijere.

Program je fokusiran na igrane, dokumentarne i animirane filmove do 60 minuta koji su nastali u okviru nastavnog procesa regionalnih filmskih škola, fakulteta ili akademija.

Pobjednik Takmičarskog programa – studentski film će biti proglašen 20. augusta 2020. godine.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara