Šljive obiluju željezom, vitaminom B6, magnezijem, kalijem, manganom, bakrom, vitaminima A, B2, B3, C i K. Magnezij u šljivama umiruje živce, a pomažu koncentraciji, jačaju srce, umanjuju upalne procese i osnažuju imunitet.
Posebno su poznate da reguliraju probavu, ali potrebno je sačekati da sazriju i da su mekane prije jela. Možete ih zamrznuti kako bi ih konzumirali tokom cijele godine ili uzmite suhe šljive poslije sezone. Koristite ih u salatama, smoothijima, ili kolaču prema receptu koji smo pripremili za vas.
Upalite rernu da se ugrije na 220 stepeni Celzijusa. Pripremite u zdjeli sljedeće suhe sastojke:
– 60 g kokosovog ili bademovog brašna,
– 40 g kokosovog šećera,
– 40 g rogača u prahu,
– prstohvat soli.
Sve izmiješajte, pa dodajte 60 ml istopljenog kokosovog ulja. Nakon što ste napravili smjesu za biskvit, prebacite je u četvrtasti kalup dimenzija 20×20 cm ili slične veličine. Smjesu rasporedite ravnomjerno. Preko dodajte polovice 400 g odkoštenih šljiva i izribajte koricu pola narandže. Sve pospite sa 30 grama kokosovog šećera i 50 grama sjeckanih lješnjaka.
Ubacite u rernu i pecite 20 minuta.
Možete jesti toplo ili sačekajte da se ohladi kako bi se stvrdnuo biskvit od rogača.
Viosko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.