Masna, pržena i začinjena jela, agrumi, kofeinska pića, bijeli luk, luk i paradajz su samo neke namirnice koje mogu dovesti do žgaravice. Isto tako, žgaravicu mogu prouzrokovati i štetne navike poput pušenja i konzumiranja alkohola.
Otežavajuće okolnosti u vezi sa žgaravicom su prekomjerna težina, konzumiranje obilnih obroka te spavanje nakon jela. Promjene načina života da bi se izbjegli ovi pokretači mogu pomoći u smanjenju simptoma žgaravice ili njihove učestalosti.
Ukoliko i dalje redovno imate žgaravicu, obratite se svom ljekaru. Možete imati gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB), a to je stanje kada se želučana kiselina i hrana vraćaju u jednjak, cjevasti organ koji povezuje usta i stomak.
Uspostavljanje ispravne dijagnoze je posebno važno ako imate trajne simptome kao što su upaljeno grlo, kašalj ili osjećaj “grebanja” u grlu, poteškoće ili bol prilikom gutanja, česta podrigivanja ili povraćanje. U ovim slučajevima nemojte se liječiti lijekovima protiv žgaravice. Oni nisu efikasni za sva ova stanja, a neki lijekovi imaju i ozbiljne dugoročne nuspojave. Također, ti lijekovi ne mogu tretirati osnovni problem.
Također, bol u grudima može ukazivati i na anginu pektoris pa čak i simptomi koji ukazuju na mogući srčani udar mogu da se jave prvenstveno kao žgaravica. Dakle, ukoliko imate stalan bol i niste sigurni da li je to samo žgaravica, kontaktirajte porodičnog ljekara, prenosi Health24.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.