Naslovnica Zanimljivosti Redovno penja...

Redovno penjanje uz stepenice može poboljšati kardiovaskularno zdravlje

15
Nalazi objavljeni u časopisu Applied Physiology, Nutrition and Metabolism ukazuju na to da gotovo svako može poboljšati svoju kondiciju bilo gdje i bilo kada.

“U nalazima se jasno preporučuje da ljudi kao svoju svakodnevnu rutinu usvoje penjanje uz stepenice. Oni koji rade u uredskim tornjevima ili žive u stambenim zgradama mogu se energično penjati uz nekoliko stepenica tokom jutarnjih sati, to je zaista efikasan trening”, kaže Martin Gibala, profesor kineziologije na McMasteru i viši autor studije.

Prethodne studije su pokazale da su vježbe visokog intenziteta ili sprintanje djelotvorni kada se izvode kao jedna desetominutna sesija s nekoliko minuta oporavka između serija, a penjanje uz stepenice spada u red intenzivnih vježbi koje mogu poboljšati kardiovaskularno zdravlje čovjeka, piše The Record.

Jedna grupa mladića se energično penjala uz stepenice tri puta dnevno uz jedan do četiri sata oporavka. Vježbali su tri puta tokom sedam dana u razdoblju od šest sedmica. Istraživači su uporedili promjenu njihove sposobnosti s kontrolnom grupom koja nije učestvovala u ispitivanju.

“Znamo da sprintanje u intervalima funkcionira, ali smo bili malo iznenađeni kada smo uvidjeli da je penjanje uz stepenice jednako efikasno”, kaže Jonathan Little, koautor studije.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.