Naslovnica Preporuka Muzika Regina predst...

Regina predstavila novi album “2018”, uskoro na promotivnoj turneji

Sarajevski pop rock sastav Regina je nedavno u Coloseum klubu u Sarajevu predstavio svoj novi album jednostavnog naziva "2018".

17

Kako su naveli članovi benda na promociji, na novom studijskom materijalu naći će se 14 singlova od kojih su neki zapravo stare pjesme urađene u novom aranžmanu. Izdavanje albuma potpisuje izdavačka kuća Hayat Production.

Davor Ebner, frontmen grupe Regina, kazao nam je kako se novi album referira na prethodno studijsko izdanje grupe, koje je bilo ograničeno na srbijansko tržište. Rekao je i to da je muzika Regine evoluirala kroz godine, ali da su ipak ostali dosljedni svom izričaju.

“Na albumu ‘2018’ naći će se pjesme u novom aranžmanu koje su prethodno objavljene na našem izdanju za srbijansko tržište. Ovo je zapravo update naše stare ploče. Novim aranžmanima pratimo neke svjetske trendove koji nisu karakteristični za ovo područje, kao što je to primjerice zvuk Daft Punka, pa ko presluša naš zovi materijal bit će mu jasno o čemu se radi”, kazao je Davor Ebner.

On je istakao kako se na novom albumu dosta dugo radilo i da su pojedine pjesme imale čak i do pet svojih verzija od kojih su se na ploči našle one najbolje.

“Ja ne kažem za sebe da sam neki mega pjevač, ali mislim da mi niko ne može osporiti to da imam prepoznatljivu boju glasa. Čak smatram da je boja glasa i najvažnija. Možete isfalširati, otpjevati pjesmu intonativno totalno pogrešno, ali je boja glasa ta koja je upečatljiva. Postoji more pjevača koji tehnički pjevaju ispravno, ali zbog boje glasa nisu prepoznatljivi. Prethodno navedenim hoću reći da zvuk benda, u pravom smislu te riječi, ostaje isti, samo se aranžmani mijenjaju. Nama je bitno da smo mi zadovoljni kako novi album zvuči”, dodao je on.

Zanimljivo je istaći da je Regina jedan od rijetkih bendova koji još uvijek izdaju albume, dok su drugi muzičari uglavnom posvećeni izdavanju pojedinačnih singlova s popratnim spotovima.

“Muzičare koji posjeduju vlastiti studio baš i ne brine način na koji će izdavati svoje pjesme. Jednostavno, oni uđu u studio, izbace iz sebe sve što imaju, i super je ako se sakupi dovoljno materijala za album. Tačno je da je album kao forma prevaziđen, ali za nešto ‘starije’ muzičare i bendove to je postao tradicionalan način objavljivanja snimljenog materijala. Ja nisam navikao na objavljivanje pojedinačnih singlova, a najviše bih volio da se u modu vrate longplay ploče. One su ipak za intimnije slušanje”, naglasio je Ebner.

Na kraju je govorio o promotivnoj turneji, kao i nastupu za Novu godinu.

“Sigurno je da se nakon objavljivanja novog albuma nećemo zabiti u kuću. Uskoro slijedi početak naše promotivne turneje na kojoj ćemo imati priliku našoj publici predstaviti ono što smo posljednje snimili. To je sasvim normalan i logičan slijed događaja. Kada je riječ o nastupu za Novu godinu, imamo u opticaju tri lokacije, a uskoro ćemo odlučiti gdje ćemo svirati. Jedno je sigurno, u pitanju će biti trg”, zaključio je Davor Ebner, frontmen Regine.

klix.ba/Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.