Naslovnica BiH Politika Ivanić: Regio...

Ivanić: Regionalna saradnja najbitniji preduslov za stabilnost BiH u cjelini

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić poručio je danas u Banjaluci da je regionalna saradnja najbitniji preduslov za stabilnost BiH u cjelini.

35

– Veoma nam je bitno da odnosi između Beograda, Sarajeva i Zagreba budu dobri, jer kada su ti odnosi dobri onda je i BiH puno stabilnija – rekao je novinarima Ivanić, koji je danas, u okviru konferencije o temi “Izazovi regionalne saradnje na zapadnom Balkanu”, održao predavanje “Regionalna saradnja i evropska perspektiva BiH: stanje i potencijalne mogućnosti”.

On je istakao značaj konferencije, kao i to što se održava u Banjaluci.

– Evropska perspektiva je jedna od stvari koja sigurno može pomoći da se naše unutrašnje prilike u BiH smire, ali da bi mi to uradili potrebna je čvršća unutrašnja povezanost i opredjeljenje za EU – smatra Ivanić.

On je ocijenio da je BiH imala odlične iskorake prve dvije godine u tom pravcu, ali da je to pokvario politički ambijent koji se desio, prenosi Srpskainfo.com.

– Previše je vaninstitucionalnog djelovanja, od pokušaja osporavanja 9. januara, preko pokušaja vaninstitucionalnog dizanja tužbe, te nakon toga sukoba na relaciji Bošnjaci-Hrvati oko Izbornog zakona i to je sve objektivno zaustavilo taj pozitivan trend koji je bio prisutan”, rekao je Ivanić.

On je izrazio nadu da će poslije izbora dobar dio tih stvari otići u prošlost i da se više o tome neće razgovarati kako bi mogao ponovo da se desi pozitivan ambijent, te dodao da u ovom kratkom roku to nije realno očekivati.

Konferenciju posvećenu regionalnoj saradnji na zapadnom Balkanu danas su u Banjaluci otvorili ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark i šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Drahoslav Štefanek.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.