Registrovan novi slučaj koronavirusa iz Visokog, testiranje obavljeno u KCUS-u

1360
Ilustarcija
Ilustarcija

Novi slučaj koronavirusa u Visokom potvrđen je nakon večerašnje runde testiranja u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

MARKETING

Prema informacijama koje su objavili brojni mediji, na KCUS-u je večeras testirano 276 uzoraka, od čega je 31 uzorak pozitivan u Sarajevu, dok je u Zenici, Olovu, Goraždu, Žepču i Visokom registrirana po jedna novozaražena osoba.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirana je 21 osoba, sve su vitalno stabilne i niko od njih nije na respiratoru, dok ih je u istom periodu petero otpuštenih.

Podsjećamo, ovo je šesti slučaja zaraze koronavirusom u našem gradu u posljednjih desetak dana, što je prvi veći porast od proglašenja pandemije COVID-a 19 u cijelom svijetu. Prvenstveno je zabilježeno nekoliko slučajeva među građanima, nakon čega je registrirano prisustvo koronavirusa i kod jednog od doktora u službi Hitne medicinske pomoći visočkog Doma zdravlja.

Ono što je važno jeste da ljekari i medicinsko osoblje na terenu, zaduženi za suzbijanje širenja koronavirusa, provode sve potrebne adekvatne mjere kako bi građane zaštitili od daljeg širenja ovog virusa.

Doktor iz Hitne pomoći DZ Visoko pozitivan na koronavirus, dio tima poslan u izolaciju

Podsjećamo, novi slučajevi u našem gradu zabilježeni su nakon gotovo dva mjeseca od posljednjeg slučaja. Prije tog zabilježena su samo dva slučaja zaraze COVID-19 virusom u našem gradu.

Inače, do ponedjeljka, 29. juna, u BiH je zabilježen 4.331 slučaj zaraze koronavirusom, od čega se oporavilo 2.350 osoba. Nažalost, 178 osoba je preminulo od posljedica ovog virusa u našoj državi.

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva podsjećaju na neophodnost pridržavanja mjera prevencije i lične zaštite.

“Odgovornim ponašanjem i pridržavanjem propisanih mjera i preporuka štitimo sebe i druge. Držanje distance i izbjegavanje rukovanja, izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku uz održavanje lične higijene i higijene prostora jednostavne su mjere čijim pridržavanjem dajemo veliki doprinos u sprječavanju širenja virusa i povećanja broja oboljelih”, istakli su iz Kriznog štaba.

Od 14. juna primjenjuje se nova naredba Kriznog štabaa Federalnog ministarstva zdravstva koja je obvezujuća za krizne štabove kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, dok je Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke.

 

Visoko.co.ba/Avaz.ba

Komentari

komentara