Rekord na Antarktiku: Izmjerena najviša temperatura ikada

168

Na Antarktiku je izmjerena najviša temperatura ikada od 18,3 stepena, čime je prethodni rekord iz 2015. godine premašen za 0,8 stepeni, saopštila je Svjetska meteorološka organizacija.

Najvišu temperaturu na Antarktiku u istoriji izmjerila je baza Esperanca, a prethodni rekod zabilježen je u martu 2015. godine, što znači da se zagrijevanje tog kontinenta dešava brže od svjetskog proseka.

Esperanca je rekordnu temperaturu izmjerila na poluostrvu Antarktika koje se proteže ka Јužnoj Americi i jedno je od mjesta koje se najbrže zagrijavaju na svijetu, prenosi londonski Gardijan.

Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije, ova lokacija se u proteklih 50 godina zagrijala za skoro tri stepena, pa se skoro svi glečeri tope.

Profesor Džejms Renvik, klimatolog sa Univerziteta Viktorija u Velingtonu kaže da je ovaj rekord impresivan i da je zabilježen samo pet godina nakon prethodnog rekorda, a premašio ga je za gotovo cijeli stepen.

– To je pokazatelj da se zagrijevanja na Јužnom polu dešava mnogo brže nego što je svjetski prosek – rekao je Renvik.

Dodao je da u tom području postoje kompleksni vremenski modeli, ali da je novo očitavanje Esperance vjerovatno kombinacija promejnljivosti prirode i povećanja nivoa gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi.

Naučnici upozoravaju da globalno zagrijevanje izaziva otapanje tolikih količina leda na Antarktiku da je ogromna ledena ploča na putu da se raspadne.

To bi u narednim vjekovima moglo da dovede do podizanja globalnog nivoa mora za najmanje tri metra.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara