Retrospektivna izložba Branka Šotre 9. maja u Umjetničkoj galeriji BiH

76
Prošlo je 28 godina od posljednje retrospektivne izložbe Branka Šotre u Umjetničkoj galeriji BiH koju je priredila kustosica UGBIH historičarka umjetnosti Danka Damjanović 1991. godine.

“Umjetnička galerija BiH u saradnji sa SPKD Prosvjeta Sarajevo, koja je nosilac projekta, ima čast i jedinstvenu priliku da nakon skoro trideset godina priredi retrospektivu ovog umjetnika na kojoj će biti izloženo više od 100 radova, većinom iz fundusa UGBIH kojoj je Branko Šotra poklonio svoje radove, uz posudbu određenih djela iz fundusa Historijskog muzeja BiH i Muzeja Sarajeva”, saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.

MARKETING

Autorica projekta iz SPKD Prosvjeta Sarajevo je Ljubica Žikić. Autorica tekstova i selekcije radova za katalog i izložbu, te autorica likovne postavke izložbe je Dragana Brkić-Hodak, viša kustosica UGBIH i historičarka umjetnosti.

Ovu retrospektivnu izložbu prati obiman katalog koji broji ukupno 304 strane, sa 44 strane teksta uključujući prijevod na engleski jezik i više od 200 reprodukcija radova Branka Šotre iz već pomenutih muzeja, kao i Muzeja Hercegovine u Trebinju i Narodnog muzeja u Beogradu.

Izložba će biti otvorena za javnost do 23. maja i ponovo od sredine jula do sredine augusta. Izložbu i štampanje kataloga su finansijski podržali Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, Federalno ministarstvo kulture i sporta te Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba će biti otvorena svakim danom, osim nedjelje, u terminu 10 do 20 sati. Ulaz je 5 KM. Ulaz za učenike, studente i penzionere je 2 KM, dok su organizovane posjete učenika i studenata sa nastavnicima i profesorima besplatne. Cijena kataloga je 30 KM.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara