Roditelji, jeste li zapratili (svoju) djecu?

674

Jer nakon što je facebook došao u ruke i majki i očeva i rodbine i nakon što je ova naša zlatna omladina, vidjela da je đavo odnio šalu i da na facebook više ne mogu svašta objavljivati, odlučili su napraviti instagram i tako pobjeći i od majki i očeva…

MARKETING

Znate l’ priču o jednoj našoj djevojci koja je nakon završenog studija odlučila napustiti svoj rodni grad i posao tražiti u šehersarajevu, pa vadeći svu potrebnu dokumentaciju, zadnji dan došla na šalter za PIO/MIO, gdje ju je ljubazna gospođa zamolila za njenu ličnu kartu, a djevojka joj kroz mali otvor progurala telefon s svojim instagram profilom uz riječi: “Izvolite moju ličnu”.

Gospođa za šalterom ju je ispravila i rekla da traži njenu ličnu kartu, a ne telefon s njenim privatnim slikama.

“Ah, oprostite, na tu ste ličnu mislili?!” – smješkajući se, odgovorila je djevojka.

Ne znate? Pa dobro, ništa čudno, jer je, naime, autor priču o dvadesetpetogodišnjoj djevojci koja je umjesto svoje lične karte, gospođi za šalterom dala telefon s svojim instagram profilom, u ludoj mašti, sam izmislio, kako bi i budali bilo jasno kakvu su stvar uradili tvorci instagrama, Kevin Systrom i Mike Krieger, kao i otac svih društvenih mreža Zuckerberg, zarobivši nas u jedan virtualni svijet, iz kojeg, kako smo ušli, ne znamo izaći, u jedan virtualni svijet u kojem, nema čega nema, samo obrazovanja, kulture, umjetnosti, pristojnosti i odgoja fali, ali zato ne fali niti “Parova”, niti različitih “Zadruga”, niti novih “Zvezda”, niti “starleta”, pardon, po novom se kaže “infulenserki”, niti svakodnevnih instagram priča, o kojim vam ja baš i ne mogu puno pričati, pošto sam ih za života, svega nekoliko pogledao, niti planiram, ali one iskaču, tako bar kažu: “Ako nije bilo na društvenim mrežama, kao da se nije ni desilo”, a ne fali niti ove naše zlatne omladine, koja živi život “Zvezda”, a bogami, ne fali niti roditelja, što ih u tome, kao pravi roditelji, podržavaju.

Jer nakon što je facebook došao u ruke i majki i očeva i rodbine i nakon što je ova naša zlatna omladina, vidjela da je đavo odnio šalu i da na facebook više ne mogu svašta objavljivati, odlučili su napraviti instagram i tako pobjeći i od majki i očeva i rodbine, na kraju krajeva i kulturne, kakve, takve, zajednice, ali, jebiga, đavo baš odnio šalu, malo po malo, eto ti i majki i očeva i rodbine na instagram.

Mora se ići u korak s vremenom. – pomisliše roditelji i rodbina.

Šta sad? – pomisli ova naša zlatna omladina.

Pa, ništa. Isto kao i do sad: ustaj, radi, trpi, varaj, jedi, spavaj i naravno, što više radi na svom instagram profilu. Mora se ići u korak s vremenom. Jedni će reći da to tako mora i da živimo u takvom vremenu. Ja kažem da ne mora. I zašto bi moralo? Šta to fali djevojci koja poslije škole umjesto u hookah-lounge-nargila bar, odlazi na časove klavira, koja ide na balet, koja zna nabrojati sve glavne gradove svijeta i koja ima malo drugačije životne uzore od ovih današnjih starleta, pjevačica (ako ih ikako smijem tako nazvati) i rijaliti zvijezda?

Šta to fali momku koji svakog utorka na trafici čeka novi broj Alan Forda, koji neće svirati po naučenom, balkanskom, muškom šovinizmu, svakoj ženi za volanom, kojeg neće biti sramota nositi buket ruža od Marijin Dvora do Baščaršije, koji će sa djevojkom kojoj je prethodno poklonio ruže, umjesto u hookah-lounge-nargila bar otići u pozorište i koji ima malo drugačije životne uzore od ovih današnjih Bad boys-a u trenerkama, pjevača (ako ih ikako smijem tako nazvati) i rijaliti zvijezda?
Vidite da ne mora.

Isto tako istina je i da živimo u tehnologijskom vremenu. Jesmo li dobili sedmicu na lotu zbog toga? Pa, moglo bi se reći. Jer društvene mreže itekako imaju svoje prednosti. U zavisnosti kako ih koristite. I za šta ih koristite. Samo što mi imamo problem da od ponuđenog uvijek izaberemo najgore. Pa tako i sa tehnologijom i društvenim mrežama. Drugi će reći da svako ima svoj život i neka ga živi kako hoće. Ja bih još dodao da svako ima svoj i virtualni svijet i neka i njega vodi kako hoće. I neka ne prihvata svašta. Obavještajne službe, pogotovo.

Helem, da završim sa djevojkom s početka priče koja je došla u šehersarajevo, danonoćno radila na svom instagram profilu, stigla do velikog broja pratitelja, dobila ponudu jednog muškog portala, prošla prvi krug, pozvali je na razgovor, negdje pri kraju, tražili joj ličnu kartu, ona izvadila svoju ličnu, a sa druge strane stola prolomio se glasan smijeh i odgovor poslodavca kako ne traže njenu ličnu kartu, već njen instagram profil.

“Ah oprostite, na tu ste ličnu mislili?!” – pomalo postiđeno, odgovorila je djevojka.

 

Visoko.co.ba/6yka.com

Komentari

komentara