ROOK je autonomno vojno vozilo opremljeno dronom

92

Izraelska kompanija Elbit Systems i američki proizvođač Roboteam su udružili snage i proizveli ROOK, autonomno vojno vozilo opremljeno dronom.

Riječ je o 6×6 UGV vozilu (Unmanned Ground Vehicle) koje je u potpunosti autonomno te koje se može kretati po teškom ternu. Opremljeno je dronom, a ovo kopneno vozilo i njegova letjelica mogu nositi različito oružje. Također, ROOK može izvršiti zamjenu komponenti na terenu, kao i nadogradnje i modifikacije bez kvalifikovanih tehničara.

Ovo je potpuno autonomno vozilo koje se može efikasno kretati po teškom terenu danji i noću, dostavljati opremu, evakuisati ranjenike, obavljati misije prikupljanja podataka te se koristiti kao sistem daljinskog oružja.

ROKK može slijediti programirane rute zaobilazeći prepreke zahvaljujući Elbitovom Torch-X RAS senzorno-komunikacijskom sistemu, a može i pratiti vojnike te formirati transportni sistem s drugim ROOK-ovima.

Zahvaljujući izuzetno otpornoj 7-inčnoj prenosnoj jedinici, ROOK se može kontrolisati u stvarnom vremenu s udaljenosti, a kada je riječ o energiji, opremljen je modularnom hibridnom konfiguracijom baterija i opcionim unutrašnjim generatorom tako da se vozilo može kretati osam sati pri brzini do 30 km/h.

ROOK je težak 1,2 tone, ima nizak centar gravitacije, kao i klirens od 24 cm. To znači da može nositi do 1,2 tone tereta. Elbit je objavio video koji prikazuje kako ROOK slijedi vojnike i prima njihova naređenja dok nosi teret i kreće se težim terenom.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.