Naslovnica Lokalne Teme Politika RTV Visoko od...

RTV Visoko odlazi u likvidaciju, stečaj ili tihu smrt: Da li je pokušaj pretvaranja Javnog preduzeća u Javnu ustanovu u skladu sa zakonom i šta će biti sa dugovanjima uposlenicima?

910

Za danas u 16.00sati zakazan je Kolegij OV Visoko sa prijedlogom dnevnog reda “Druge tematske sjednice Općinskog Vijeća Visoko”. Dvije tačke dnevnog reda su u pitanju:

1. Prijedlog Zaključka o davanju saglasnosti za prenos Opće dozvole za radijsko emitovanje koje se vrši putem zemaljske radiodifuzije sa JP “Radio i televizija Visoko” d.o.o Visoko na JU “Centar za kulturu i informisanje”.

2. Prijedlog Zaključka o davanju saglasnosti za prenos Dozvole za televizijsko emitovanje koje se vrši putem zemaljske radiodifuzije sa sa JP “Radio i televizija Visoko” d.o.o Visoko na JU “Centar za kulturu i informisanje”.

Priprema za ovaj scenarij odigrala se još ranije 24.11.2017.godine na 13-toj  sjednici Općinskog vijeća Visoko kada je u tačci pod rednim brojem sedam s pravne strane nespretno napisan Prijedlog o Javnoj ustanovi “Centar za kulturu i edukaciju” Visoko ili po novom “Centar za kulturu i informisanje”.

Tako u je u tačci 7. stajao Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizovanju JU Centar za kulturu i edukaciju Visoko. I ništa tu ne bi bilo sporno od promjene adrese sjedišta do raznoraznih pridodatih djelatnosti kojima se uglavnom ova Javna ustanova ne bavi u stvarnosti da se ne mijenja Član 6 u kojem sada imamo nove momente:

60.10 – Emitiranje radijskog programa

60.20 – Emitiranje televizijskog programa

61.20 – Djelatnosti bežične telekomunikacije

Na ovaj način postojeća JP RTV Visoko se pokušava staviti pod krov JU “Centar za kulturu i edukaciju” čime će se pokušati otpisati postojeći dugovi i dubioza iste, te kroz oblik Javne ustanove još više učvrstiti uticaj na uređivačku politiku i faktički ono što plaćamo svi pretvoriti u ličnu korist jedne interesne skupine. Ukoliko neko želi da pretvori Javno preduzeće u Javnu ustanovu prethodno je potrebno izvršiti likvidaciju istog. Pa sve to onda ide na provjeru (ne)plaćenih poreza i obaveza. Zatim je potrebno otpustiti sve radnike te ih ponovo primiti u novoformiranu Javnu ustanovu. A najbitnije je to što u taj novi oblik organizacije sa sobom bi ponijeli i sve obaveze počev od dugovanja do tužbe Faruka Avdovića svog uposlenika. Uz sve to dovodi se u pitanje i validnost postojećih frekvencija koje treba iznova da odobri RAK koji odlučuje da li ispunjavate uslove da se bavite tim poslom. Ili možda misle obavljati djelatnost putem video zidova i zvučnika kao u Sjevernoj Koreji, a u tom slučaju im dozvola RAK-a i ne treba.

Neko od nosilaca izvršne vlasti je dobro informisan sa situacijom sa medijima u Republici Srpskoj pa tako pokušava kopirati onu koja se desila u Istočnom Sarajevu.

Postojeća RTV Visoko sa onim u što se zadnjih godina pretvorila je antinovinarstvo i sramota za novinarsku profesiju. Novinarstvo su pretvorili u čistu propagandu, a uredničke kancelarije nalaze se u Općini Visoko. Program ovog budžetski plaćenog Javnog preduzeća u apsolutnom kapacitetu stavljen je u funkciju privatne promocije aktuelnih nosilaca izvršne vlasti u Visokom i to je naravno u svim normalnim sredinama nenormalna pojava. Ako neko želi da svakodnevno uživa u iluziji vlastite (ne)bitnosti, onda bi bilo korektno da od vlastitog novca otvori sebi privatni medij koji neće finansirati građani Visokog nego on/a lično i u tom slučaju za vlastiti novac sam sebi možeš da se diviš do mile volje.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.