Rukometna reprezentacija BiH u Zavidovićima na oproštaju trojice igrača

290

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupit će se u petak u Zavidovićima gdje će isti dan od 19:00 sati odigrati revijalni susret protiv domaćina, Rukometnog kluba Krivaja, a povodom oproštaja od aktivnog igranja nekadašnjih reprezentativaca Bosne i Hercegovine Edina Bašića, Adnana Šabanovića i Ferida Avdića. Edin Bašić u petak će pred svojom publikom, tamo gdje je sve počelo, odigrati posljednji, revijalni susret, a Krivaja će snage odmjeriti, ni manje ni više nego s rukometnom reprezentacijom Bosne i Hercegovine. Zanimljivo da je ovo tek drugo gostovanje reprezentacije u Zavidovićima, što će svakako privući veliki broj gledatelja na tribinama.

MARKETING

Bašić je rukometnu karijeru započeo u Krivaji, a nastavio u sarajevskom Željezničaru. Potom je otišao u riječki Zamet, pa još zapadnije, u Švicarsku, gdje je igrao za Endingen, Suhr i Amicitiju iz Ciriha. U Francusku je preselio 2009. godine, kada ga je doveo Chambery s kojim je tri puta bio nacionalni vicešampion. O kakvom je igraču riječ pokazuje podatak da je tri puta 2011, 2012. i 2013. godine proglašen za najboljeg srednjeg beka francuskog prvenstva. Za osam sezona u francuskoj eliti postigao je 779 golova.

U sezoni 2010/2011 našao se u idealnoj momčadi francuskog šampionata, u društvu Vincenta Gerarda, Michaëla Guigoua, Xavier Barracheta i drugih.Posljednju sezonu, nakon odlaska iz Chambery-a proveo je u Chartresu odakle i odlazi u igračku penziju. U dresu rukometne reprezentacije odigrao je 60 susreta.

Upravo će na prijedlog selektora Bilala Šumana, Edin Bašić u narednom periodu biti dio stručnog štaba rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Na ovom susretu od Krivajinog dresa oprostit će se i Adnan Šabanović koji se od rukometa oprostio prije nekoliko mjeseci. Adnan Šabanović svoju rukometnu karijeru započeo je takođe u Krivaji, potom je nosio dres sarajevskih klubova Željezničara i Bosne, da bi potom branio za Gračanicu i Izviđač iz Ljubuškog.Put ga je ponovo doveo u sarajevske “studente”, a onda je uslijedila epizoda u dobojskoj Slogi i zeničkom Čeliku.

Najveći transfer tokom karijere ostvario je u oktobru 2012. godine, kada je potpisao za Atletico Madrid, nekadašnji Ciudad Real. Međutim, sreća mu nije bila naklonjena. Baš u trenutku kada je pružao sjajne partije na golu španskog i evropskog velikana u februaru 2013. godine pretrpio je tešku povredu koljena, koja ga je na duži period udaljila od terena.Ipak, nije odustao, pa je odmah po oporavku ponovo stao na gol Qatar Sport Cluba, a zatim Krivaje i potom Vogošće u čijem dresu je odlučio okončati igračku karijeru.

Osvojio je dva naslova šampiona BiH sa sarajevskom Bosnom, te tri Kupa. I s Vogošćom je jednom podigao pehar namijenjen pobjedniku Kupa BiH. S Atletico Madridom je uspio doći do trijumfa u Kupu kralja. Šabanović je u dresu rukometne reprezentacije BiH upisao 79 nastupa.

Također na ovom susretu od dresa Krivaje oprostit će se i Ferid Avdić, dugogodišnji igrač i kapiten RK Krivaja Zavidovići. Ferid Avdić je također Krivajino dijete koje je svoj cijeli igrački staž proveo u Zavidovićima. Bio je uz Krivaju i u onim najljepšim i u onim najtežim trenucima.

(sportsport.ba)

Komentari

komentara