Naslovnica Svijet Rumunija i zv...

Rumunija i zvanično preuzela predsjedavanje Evropskom unijom

10

Rumunija je i zvanično preuzela predsjedavanje Evropskom unijom od Austrije koja je predsjedavala prethodnih šest mjeseci.

Svečana ceremonija preuzimanja predsjedavanja EU održana je u rumunskoj prijestolnici Bukureštu u prisustvu najviših domaćih političkih predstavnika i zvaničnika Unije.

Ceremoniji su prisustvovali i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Rumunije Klaus Iohannis i premijerka Viorica Dancila.

Predsjednik Rumunije Iohannis u obraćanju prisutnima kazao je da će njegova zemlja raditi kako bi EU bila jedinstvena i snažna, dodajući da su trenutno najveći izazovi za Uniju Brexit, migracije i pitanje sigurnosti.

Tusk je istakao da ima potpuno povjerenje da će Rumunija učiniti sve kako bi zaštitila interese cijele Evrope.

Juncker je u obraćanju kazao da se Rumunija nalazi u samom centru Evrope te da EU bez Rumunije ne bi bila potpuna, naglasivši značaj vladavine prava i borbe protiv korupcije u cijeloj Evropi.

S druge strane, grupa građana je ispred zgrade u kojoj je održana svečanost organizovala proteste protiv vlade premijerke Dancile.

Okupljeni su nosili transarente s natpisima “Dobro došla, Evropo”, “Evropo, ne ostavljaj nas”, “Budućnost Rumunije je u EU”.

Program rumunskog predsjedavanja Unijom sastoji se od četiri stuba, koji se temelje na dosadašnjim evropskim strategijama: Evropa konvergencije; sigurnija Evropa; Evropa kao jači globalni akter i Evropa zajedničkih vrijednosti.

 

 

Visoko.co.ba/Federalna-ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.