Naslovnica BiH Rusija nije d...

  Rusija nije dala saglasnost na zaključke PIC-a

  22

  Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u Bosni i Hercegovini pozvali su nakon dvodnevnog zasjedanja na hitno uspostavljanje vlasti u cilju implementacije rezultata izbora održanih u oktobru.

  Kako je novinare nakon sjednice informirao visoki predstavnik BiH Valentin Inzko, Ruska Federacija nije dala svoj potpis na zaključke komunikea PIC-a, ali Rusija je važan partner PIC-a.

  Pojasnio je da postoji nekoliko stvari u zaključcima s kojima se Rusija ne slaže, ali je podsjetio da se dešavalo i ranije da isključe svoje mišljenje u vezi s nekim od zaključaka, ali ovaj put su odlučili ne dati saglasnot na komunike u cijelosti.

  Inzko je napomenuo da BiH mora hitno napraviti napredak u smislu izbornog zakonodavstva kako bi transparentnost izbornog procesa bila na nivou.

  Dodao je da je Republika Srpska mnogo prije završila formiranje vlasti nego je to učinjeno na federalnom i državnom nivou.

  Kako je kazao Inzko, način izbora delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta još je bez jasne formule zbog čega PIC očekuje još i duže odlaganje formiranja tog doma.

  Visoki predstavnik u BiH nije želio hipotetički govoriti kako će postupiti Ured visokog predstavnika (OHR), čuvar Dejtonskog mirovnog sporazuma, o tome šta će biti ukoliko Centralna izborna komisija (CIK) odluči primijeniti popis iz 2013. godine za implemetaciju izbornih rezultata u smislu popune Doma naroda.

  Ponovio je samo da Ankes VII Dejtonskog mirovnog sporazuma nije još ispunjen zbog čega je stava da treba primjenjivati popis iz 1991. godine.

  Također, sudeći po dosadašnjoj praksi, smatra kako se može očekivati da formiranje novog saziva Vijeća ministara bude odlagano te da će se čekati na uspostavljanje državne vlasti.

  Na pitanje novinara o tome da li će međunarodna zajednica promijeniti smjer i odnos prema BiH u smislu korištenja bonskih ovlasti, Inzko je kazao da su prošla vremena Paddy Ashdowna koji je nametao zakone.

  Osvrnuo se na zeleno svjetlo za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP), naglasivši da su to pozitivine poruke za BiH te da su u skladu sa aspiracijama države.

  “BiH ima sve elemente, ali ukoliko želi da bude članica NATO BiH mora pokazati da može donositi ključne odluke”, zaključio je Inzko.

  PIC je pozvao političke lidere da ubrzaju završavanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, provedu socijalno-ekonomske reforme te osiguraju vladavinu prava.

  Komunike Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira:

  Upravni odbor PIC-a podsjetio je sve strane na obavezu da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. On je još jednom potvrdio svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta.

  Upravni odbor je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Upravni odbor je podsjetio vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Mirovnog sporazuma i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se provoditi. Upravni odbor je još jednom potvrdio svoju punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provedbi njegovog mandata u skladu sa Aneksom 10 i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno.

  Upravni odbor je podvukao da međunarodna zajednica i dalje zadržava neophodne instrumente za osiguranje provedbe Mirovnog sporazuma. Naglasio je potrebu za punu implementaciju programa 5+2, što je i dalje uvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

  Upravni odbor PIC-a je izrazio žaljenje zbog činjenice da je preuranjena predizborna kampanja, koja je produbljivala podjele, zaustavila napredak u provođenju socio-ekonomskih reformi, zatrovala političku atmosferu, te onemogućila da se kroz pregovore dođe do rješenja za prevazilaženje praznine u Izbornom zakonu, a koja se odnosi na Dom naroda Federacije BiH. PIC je konstatirao da je Ured za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR), koji je predvodio Međunarodnu posmatračku misiju na izborima u BiH, okarakterizirao izbore u BiH kao “istinski konkurentne”, te je primio k znanju i zabrinutost misije i lokalnih nevladinih organizacija u vezi sa brojnim nepravilnostima zabilježenim širom zemlje za vrijeme odvijanja izbornog procesa.

  Upravni odbor PIC-a također je osudio prijetnje neovisnosti medija, uključujući zastrašivanje i fizičke napade na novinare, osudivši i pokušaje pojedinih medija i političara da iskrive činjenice i utiču na rad Centralne izborne komisije. Neovisnost Centralne izborne komisije je od suštinskog značaja za provođenje slobodnih i fer izbora i implementaciju izbornih rezultata.

  Upravni odbor PIC-a je izrazio stav da puna saradnja s Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MRMKS) uključuje i poštivanje presuda koje su donijeli Haški tribunal i ovaj mehanizam. U tom kontekstu, Upravni odbor osuđuje zaključak koji je 14. augusta donijela Narodna skupština RS o izvještaju Komisije za Srebrenicu Vlade RS, ponovo potvrdivši da su dešavanja u Srebrenici od 10. do 19. jula 1995. godine nesumnjivo kvalificirana kao genocid u presudama i međunarodnih sudova, a i sudova u BiH.

  Upravni odbor PIC-a pozdravio je izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH usvojene u Parlamentu BiH u vezi sa sposobnošću države da se bori protiv korupcije, terorizma i organiziranog kriminala. Ovo postignuće je pokazalo da kompromis i dijalog među političkim akterima mogu dovesti do konkretnih pozitivnih rezultata.

  Politički direktori Upravnog odbora PIC-a sastali su se i pozvali novoimenovane članove Predsjedništva BiH da poduzmu sve napore u ime BiH da zaštite interese i ravnopravnost svih građana i daju doprinos reformskom putu BiH.

  Upravni odbor PIC-a izražava žaljenje povodom odluke jednog člana Predsjedništva BiH da napusti sastanak prije nego što su razgovori počeli. Upravni odbor PIC-a pozvao je članove Predsjedništva da pokažu jedinstvo, da rade zajedno i poštuju zakone ove zemlje, uključujući i Zakon o zastavi.

  Upravni odbor PIC-a pozvao je političke i institucionalne lidere na svim odgovarajućim nivoima vlasti da:

  · Odmah se uključe u konstruktivan dijalog, u duhu kompromisa, kako bi omogućili pravovremeno formiranje funkcionalnih zakonodavnih i izvršnih organa na svim nivoima vlasti. Da se suzdrže od blokiranja ili opstruiranja provedbe izbornih rezultata zbog uskostranačkih interesa i da budućnost ove zemlje i njenih građana ne budu njihovi taoci.

  · Djeluju u pravcu dijaloga i saradnje, bez pribjegavanja neodgovornoj retorici koja vodi ka podjelama, nego na način koji pogoduje postizanju stabilnosti i napretka, posebno putem poduzimanja konkretnih mjera, počevši od najvišeg političkog nivoa, ka pomirenju u BiH, između ostalog i putem zajedničkog prisustvovanja komemoracijama.

  · Dostave preostale odgovore na pitanja iz Upitnika, čime bi se Evropskoj komisiji omogućilo da donese procjenu spremnosti Bosne i Hercegovine da napreduje na putu ka integracijama u EU i da pravovremeno pripremi svoje mišljenje. Mišljenje Komisije će predstavljati sveobuhvatnu mapu puta za buduće reforme u BiH usmjerene prema EU, u kojoj će se posebna pažnja pokloniti dobrom upravljanju, vladavini prava, borbi protiv korupcije, naporima na značajnom povećanju procesuiranja slučajeva korupcije, te reformi javne uprave – što će predstavljati ono na osnovu čega će zemlje članice EU donijeti odluku o sljedećim koracima Bosne i Hercegovine u integraciji u EU, u skladu sa težnjama građana BiH.

  · Podržavaju vladavinu prava na svim nivoima vlasti u BiH, posebno putem jačanja institucija nadležnih za borbu protiv korupcije i sprečavanje i borbu protiv terorizma. Da se suzdrže od osporavanja pravosudnih institucija na državnom i entitetskom nivou i da provode njihove odluke.

  · Fokusiraju se na donošenje hitnih i konkretnih socio-ekonomskih i drugih reformi kako bi se poboljšao kvalitet života građana, putem rješavanja nezaposlenosti, jačanja poslovnog okruženja i restrukturiranja državnih poduzeća te poboljšanja javnih usluga.

  · Prioritetno pristupe usvajanju budžeta za 2019. godinu od strane domaćih organa vlasti u zakonski predviđenim rokovima, kako bi se osiguralo da institucije vlasti mogu nastaviti da rade i ispunjavaju obaveze koje imaju prema građanima BiH.

  · Intenziviraju napore na poboljšanju kredibiliteta i transparentnosti izbornog procesa bez daljnjeg odlaganja. Poduzmu veće napore od onih koji su uslijedili poslije prošlih izbora na provedbi suštinskih promjena koje je preporučio Ured za demokratske institucije i ljudska prava (Office of Democratic Institutions and Human Rights – ODIHR), Grupa država protiv korupcije (Group of States against Corruption – GRECO) i drugi, uključujući i preporuke sa prethodnih izbora, posebno tako što će riješiti probleme vezane za biračke odbore, tačnost Centralnog biračkog spiska, brojanje glasačkih listića, jednak pristup medijima, netransparentno finansiranje stranaka te zloupotrebu javnih i drugih resursa. Što prije usvojiti ove promjene, kako bi se osiguralo da se mogu primijeniti na narednim lokalnim izborima 2020. godine.

  · Usvoje odgovarajuće akte u vezi s formiranjem Doma naroda Federacije. Riješe, bez daljnjih odlaganja, izborni zastoj u Mostaru, gdje je građanima već više od deset godina uskraćeno pravo da biraju svoje lokalne predstavnike.

  · Provedu odluku u predmetu Sejdić-Finci i slične odluke Evropskog suda za ljudska prava, i suzdrže se od poduzimanja zakonodavnih ili političkih koraka kojima bi se dodatno otežala provedba ovih odluka.

  · Osiguraju slobodu i neovisnost medija te podrže profesionalne i odgovorne medije, između ostalog i putem osiguranja stabilnih i neovisnih izvora finansiranja za javne RTV emitere.

  Upravni odbor PIC-a će svoj sljedeći sastanak održati u Sarajevu, u junu 2019. godine.

  Ruska Federacija se nije pridružila komunikeu Upravnog odbora PIC-a, saopćeno je iz OHR-a.

   

  Visoko.co.ba/Federalna.ba/Fena

   

   

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.