Naslovnica BiH Rusija se čvr...

  Rusija se čvrsto zalaže za poštivanje Dejtonskog sporazuma

  17

  Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je jučer u Banjoj Luci da se Ruska Federacija čvrsto zalaže za poštivanje Dejtonskog sporazuma, protivi se njegovoj reviziji, kao i da nema ništa protiv težnje balkanskih država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, ka članstvu u Evropskoj uniji, ali i da razvijaju veze s državama za koje one smatraju da je to potrebno.

  Nakon sastanka s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom i drugim zvaničnicima RS-a, Lavrov je rekao da Rusija nije pokušavala da promijeni Dejtonski sporazum, niti da, kako je dodao, očuva elemente protektorata nad BiH, već se u svim međunarodnim institucijama bori da očuvanje osnovnih principa ‘Dejtona’.

  – BiH je, uskladu s Dejtonskim sporazum, priznata kao nezavisna i suverena i samostana država – rekao je Lavrov i dodao da smatra nedopustivnim mogućnost da „Zapad imenuje visokog predstavnika BiH, koji smije da ukida bilo koje odluke postignute u direktnom dogovoru tri naroda“.

  Ponovio je da su bile kakve izmjene Dejtonskog sporazuma moguće samo uz saglasnost oba bh.entiteta i tri naroda.

  – Stalno vidimo prvrženost Dodika Dejtonskom sporazum…Nedopustive su akcije raznih vanjskih igrača, koji pokušavaju da narodima na Balkanu nametnu vještački izbor – ili ste s nama ili s Ruskom Federacijom – rekao je on.

  Dodao je i da Rusija želi da ostane u onom Vijeću Evrope, u kojem su sve zemlje ravnopravne i nijedna ne može biti diskiminisana.

  On je rekao da je imao danas korisne sastanke u Sarajevu, kao i u Banjoj Luci.

  Odgovarajući na pitanja u vezi s „ruskim uticajem na Balkanu“, kazao da Rusi ne govore ništa što bi se moglo ocijeniti kao miješanje u odnose u Makedoniji, u kojoj su, kazao je, brojni evropski i američki zvaničnici koji „navijaju“ kada je u pitanju referendum u toj zemlji.

  Dodik: Volim Rusiju, ali želim saradnju i s drugim državama

  Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je bilo kakve tvrdnje o negativnom ruskom uticaju na taj bh.entitet.

  Istakao je da je saradnja s Rusijom korisna i zasniva se na fer osnovama.

  – Imamo zajednički stav da visoki predstavnik treba da ode, kao i strane sudije iz Ustavnog suda BiH, a koje bira i postavlja zapad. Mora da prestane miješanje u unutrašnje stvari u BiH, ako ona u budućnosti može da bilo kako funkcioniše kao suverena zemlja – rekao je Dodik.

  Naveo je i da pripada srpskom narodu, čiji interesi ga i vode, da poštuje i voli Rusiju, ali želi i saradnju sa svim drugim zemljama.

  – Vještački je nametnuta priča u opštoj zapadnjoj antiruskoj histeriji, koju neki i ovdje podržavaju i u službi su tih zapadnih interesa. Kada ovdje imate prisustvo vojnih snaga zapada, a nema nijednog ruskog vojnika, onda je beskorisno razgovarati o takvom nekom uticaju – izjavio je Dodik, nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrovom.

  Tvrdi i da je „miješanje u odnose u BiH stare američke amdinistracije, oličene u liku američke ambasadorice u BiH, prevršilo svaku mjeru“.

  Dodik je rekao da je RS zahvalana na principijelnom stavu Rusije na afirmaciji Dejtonskog sporazuma, te što je, kako je dodao, vetom blokirala usvajanje Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Srebrenici kojom se osuđuje genocid u julu 1995. godine, koju je predložila Velika Britanija i podržale Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije.

  – Ono što je Republika Srpska radila u prošlosti, i na to smo ponosni, jeste da nije dozvolila Bosni i Hercegovini da uvede sankcije Ruskoj Federaciji – kazao je on.

  Dodik i Lavrov su nakon sastanka u Banjoj Luci govorili o ekonomskoj saradnji, posebno u naftnoj industriji RS, koju su privatizovali ruski partneri, te o izgradnji fabrike na gas u Zvorniku te izvozu voća i povrća…

  Nakon razgovora ruskih i zvaničnika RS-a, održan je i sastanak kojem je prisustvovao i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je u poslijepodnevnim satima doputovao u Banju Luku.

  Ruski šef diplomatije prethodno je danas u Sarajevo razgovarao sa članovima Predsjedništva Bosne i Herecgovine i ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom.

  Visoko.co.ba/Federalna.ba/Fena

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.