Naslovnica BiH Regija Rusija zabran...

Rusija zabranila uvoz hrane iz Crne Gore i Albanije

Na listi zabrane još su Lihtenštajn i Island, a najavljena i moguća zabrana uvoza određenih vrsta hrane iz Ukrajine od 2016.

242

Rusija je dodala Albaniju, Crnu Goru, Lihtenštajn i Island na listu država iz kojih je zabranila uvoz hrane, kao odgovor na sankcije Zapada protiv Moskve zbog krize u Ukrajini, saopćio je danas premijer Dmitrij Medvedev.

On je rekao da će Rusija zabraniti i uvoz određene hrane iz Ukrajine od 2016. godine ukoliko stupi na snagu sporazum o ekonomskom udruživanju te države i Europske unije.

Medvedev je rekao da su četiri dodate zemlje podržale prethodnu odluku o produžavanju sankcija EU-a protiv Rusije.

„Njihov argument za odluku da se pridruže sankcijama EU-a protiv Rusije bio je da su obavezni da ispoštuju brojne sporazume sa EU-om. Ali takav stav je samo djelomično pošten“, rekao je Medvedev, prenio je TASS.

On je naglasio da brojne druge zemlje imaju slične sporazume sa EU-om, ali da ne učestvuju u sankcijama protiv Rusije.

„Dakle, pridruživanje sankcijama je svjestan izbor, što znači da su oni spremni na kontrasankcije sa naše strane, a to je ono što smo uradili“, rekao je Medvedev.

Riba iz Poljske

Rusija je prošle godine zabranila uvoz hrane iz EU-a, Australije, Kanade, Norveške i Sjedinjenih Američkih Država.

Također je danas ruska sanitarna služba saopćila kako je uvela zabranu na uvoz konzervirane ribe iz Poljske, prenosi agencija Anadolija.

Navodi se da je prilikom analize ribljih konzervi iz Poljske s nižim sadržajem benzapirena otkriveno kršenje ruskih zakona u oblasti zaštite prava potrošača.

Također se navodi kako natpis na etiketi ne odgovara sadržaju proizvoda, kada je riječ o energetskoj vrijednosti i sadržaju polinezasićenih masnih kiselina.

Rusija je ranije zabranila uvoz konzervi sa istom vrstom ribe iz Latvije i Estonije.

Europska unija je 22. juna ove godine produžila sankcije Rusiji do 31. januara 2016. godine, a kao odgovor, Rusija je produžila sankcije prema zapadnim zemljama na još godinu.

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.