Naslovnica BiH Politika Ruski ambasad...

Ruski ambasador protiv dolaska britanskih vojnika

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov smatra da upućivanje pojačanja EUFOR-u tokom opštih izbora u BiH šalje pogrešnu poruku kako za BiH, tako i za međunarodnu zajednicu, jer se stiče utisak da je situacija u zemlji napeta i zahtijeva međunarodno angažovanje, što, kako kaže, nije tačno.

37

Govoreći o slanju dodatnih 40 britanskih vojnika u BiH tokom opštih izbora, Ivancov je rekao Srni da ne zna čime se rukovodio operativni komandant EUFOR-a pri donošenju takve odluke.

– Skrenuli smo pažnju na izjavu britanskog sekretara za odbranu Gevina Vilijamsona. Vidjeli smo i pojašnjenje britanske Ambasade da ta misija nije usmjerena protiv Rusije i da se vojnici šalju na zahtjev EUFOR-a. Ostavimo tezu o malignom uticaju na savjest državnog sekretara, pogotovo jer smo više puta govorili o našoj ulozi ovdje – rekao je Ivancov za Srnu, prenosi RTRS.

Ruski ambasador u BiH izrazio je zabrinutost zbog ove odluke, naglašavajući da takvo kadrovsko jačanje u ovom trenutku nije neophodno.

– Vidimo da su ti planovi već izazvali oštru reakciju u Republici Srpskoj. Slanje 40 specijalista sa obavještajnim funkcijama u BiH se u Republici Srpskoj interpretira kao pokušaj miješanja u izbornu kampanju – ukazao je Ivancov.

Ruski ambasador je podsjetio da je u nedavnom kominikeu Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira naglašeno da izbori treba da budu slobodni i pošteni, a to, istovremeno, podrazumijeva suzdržavanje od bilo kakvih aktivnosti koje bi se mogle shvatiti kao pokušaj uplitanja u izbornu volju građana.

Britanski Tajms objavio je da će Velika Britanija poslati 40 pripadnika vojske koji će se pridružiti Misiji EU i NATO-a u BiH kako bi “spriječili rusko miješanje u oktobarske izbore”.

Isti izvor je naveo da će britanski ministar odbrane Gevin Vilijamson o ovome obavijestiti 28 ministara odbrane zemalja članica NATO-a na sastanku u Briselu, te da će istaći kako će taj potez potvrditi važnu ulogu Velike Britanije za evropsku bezbjednost.

Iz britanske Ambasade Srni je juče rečeno da Velika Britanija ne šalje dodatnih 40 vojnika i oficira u misije EU i NATO-a u BiH radi “sprečavanja uplitanja Rusije u opšte izbore u oktobru”, već da je odgovorila na zahtjev operativnog komandanta EUFOR-a Džejmsa Everarda za upućivanje tih vojnika da bi se unaprijedili kapaciteti EU snaga.

U okviru EUFOR misije “Altea” u BiH je raspoređeno 600 vojnika od čega je samo četvoro iz Velike Britanije.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.