SAD će obnoviti pomoć Palestincima od 150 miliona dolara

34

Bidenova administracija planira objaviti paket od oko 150 miliona dolara američke pomoći Palestincima, obnavljajući dio pomoći koji je ukinuo bivši predsjednik Donald Trump, saopćili su u srijedu ljudi bliski toj temi.

MARKETING

Očekuje se da pomoć, koja se uglavnom pruža kroz agenciju Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima, UNWRA, već danas objavi američki State Department, u okviru napora na popravljanju odnosa s Palestincima teško narušenih tokom Trumpovog mandata.

Demokratski predsjednik Joe Biden jasno je poručio kako namjerava da poništi djelove pristupa svog republikanskog prethodnika koji su Palestinci osudili kao žestoko pristrasan prema Izraelu.

Nova administracija ranije je obećala nastaviti ekonomsku i humanitarnu pomoć vrijednu stotine miliona dolara i raditi ka ponovnom otvaranju palestinske diplomatske misije u Washingtonu.

Bidenovi savjetnici također su jasno poručili kako žele ponovo odrediti cilj dvodržavnog rješenja kao prioritet u američkoj politici prema izraelsko-palestinskom sukobu.

Oni su, međutim, krenuli oprezno ka tom cilju do sada, i svi veliki koraci vjerovatno će čekati nakon nepotpunih izraelskih izbora u martu, za kojima će slijediti palestinski izbori planirani za predstojeće mjesece.

Trumpova administracija blokirala je skoro svu pomoć otkako je prekinula veze s Palestinskim vlastima u 2018. Taj potez u širokoj javnosti se smatrao pokušajem da se prinude Palestinci na pregovore s Izraelom o odredbama onoga što je palestinsko čelništvo opisalo kao napore da se Palestincima uskrati solidna država.

To uključuje povlačenje pomoći za finansiranje UNWRA, koja pruža pomoć i usluge za oko 5,7 miliona registrovanih palestinskih izbjeglica širom Bliskog istoka.

Očekuje se da obnovljena pomoć uglavnom bude usmjerena kroz UNRWA-u dok će se administracija vjerovatno za sada suzdržavati od nastavka direktne ekonomske pomoći Palestinskim vlastima, saopćili su izvori za Reuters.

Novac koji će ići UNWRA-i ne obnavlja odmah doprinos na nivou pod 365 miliona dolara koji su SAD dale toj agenciji u 2017.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.