SAD ne planiraju normalizirati diplomatske veze s Assadom

100

Sjedinjene Države ne planiraju “normalizirati ili unaprijediti” diplomatske odnose s vladom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i također ne ohrabruju druge da tako postupe, izjavio je portparol američkog State Departmenta.

Njegovi komentari odgovor su na pitanje novinske agencije Reuters da li Washington ohrabruje i podržava ponovno približavanje između Jordana i Sirije nakon što je Jordan u potpunosti ponovo otvorio svoj glavni granični prijelaz sa Sirijom u srijedu.

Taj potez podsticaj je ugroženim ekonomijama dvije zemlje i naporima arapskih država da reintegriraju Siriju nakon što su je isključili iz arapskih asocijacija tokom građanskog rata.

– Sjedinjene Države neće normalizirati ni unaprijediti naše diplomatske odnose s Assadovim režimom niti ohrabrujemo druge da tako postupe, uzimajući u obzir zločine koje je Assadov režim nanio sirijskom narodu – navodi portparol State Departmenta u emailu u srijedu.

– Aassad nema nikakav legitimitet u našim očima, i ne dolazi u obzir da SAD u ovom trenu normaliziraju odnose s njegovom vladom – kazao je portparol za Reuters.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.