SAD ostaju opredijeljene za zaštitu suvereniteta BiH

37

Zamjenik državnog sekretara SAD-a John Sullivan izjavio je jučer u Sarajevu da njegova zemlja ostaje opredijeljena za zaštitu suvereniteta i terotrijalnog integriteta BiH, u skladu s Dejtonskim sporazumom.

– Podržavamo aspiracije BiH za članstvo u NATO-u i EU. Pokušaji podrivanja institucija BiH, pozivi na otcjepljenje i stvaranje trećeg entiteta narušavaju duh Dejtona, te predstavljaju prijetnju stabilnosti BiH i cijele regije – rekao je Sullivan.


videoprilog Nejre Biberović-Vila (Dnevnik 2)

Istakao je da ne želi potcijeniti izazove u formiranju vlasti, ali da je sada vrijeme za lidere da istupe i pokažu hrabrost i odgovornost da donesu teške odluke, prihvate kompromise i krenu naprijed.

– SAD, Evropa i naši drugi partneri će se čvrsto obračunavati s onima koji podrivaju ove principe, a to za one najekstremnije uključuje sankcije u vezi s njihovom mogućnosti putovanja i korištenja privatne imovine – naveo je Sullivan.

Naglasio je da će SAD sa bh. zvaničnicima aktivno raditi protiv stranih sila koje nastoje učiniti BiH ranjivijom, što se tiče unutrašnje stabilnosti.

Uputio je apel svim građanima BiH da ne daju prioritet zaštiti etničkih privilegija koje ih odvajaju jedne od drugih, već da prioritet budu politike koje otvaraju nova radna mjesta, daju veće šanse integrisanom obrazovnom sistemu i prosperitetu.

– Smatramo da etničke podjele stvaraju politički lideri da bi ostali na vlasti i svi građani BiH treba da se ujedine u želji ida okončaju rasprostranjenu korupciju koja iscrpljuje bogatstva ove zemlje i tjera mlade iz nje – poručio je Sullivan.

Sankcije koje su Sjedinjene Države izrekle Miloradu Dodiku, predsjedavaćem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ostaju na snazi, potvrdio je Sullivan.

– Sastao sam se sa predsjedavajućim Dodikom i druga dva člana Predsjedništva jer poštujemo tu instituciju. Poštujemo demokratiju i odluku građana da izaberu članove Predsjedništva, ali to ne mijenja status Dodika kada su sankcije u pitanju – rekao je Sullivan.

 

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba/Fena

 

Komentari

komentara