SAD uvele sankcije za šestoricu Rusa i osam kompanija

31

SAD su, zajedno sa EU i Kanadom, uvele nove sankcije Rusiji, kojim su pogođeni šestorica ruskih državljana i osam organizacija, saopšteno je iz američkog Ministarstva finansija.

MARKETING

U saopštenju se navodi da su sankcije uvedene zbog postupaka Moskve u Ukrajini.

“Sankcije su uvedene onima koji su igrali ulogu u ruskim napadima na ukrajinske brodove u Kerčkom moreuzu i prisajedinjenju Krima Rusiji 2014. godine, kao i u pružanju podrške protivzakonitim izborima u istočnoj Ukrajini”, ističe se u saopštenju.

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin izjavio je da Washington, zajedno sa transatlantskim partnerima, neće dozvoliti da ono što je nazvao “konstantnom agresijom Rusije protiv Ukrajine” prođe neprovjereno.

On je rekao da ova zajednička inicijativa SAD sa partnerima u EU i Kanadi pojačava zajedničku posvećenost uvođenju ciljanih i značajnih sankcija, koje predstavljaju odgovor na pokušaje Kremlja da zanemari međunarodne norme i da ugrozi suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Iz Ministarstva ističu da se među sankcionisanim licima nalaze četvorica ruskih zvaničnika koji su bili umiješani u napad u Kerčkom moreuzu blizu obale Krima.

U saopštenju se dodaje da su sankcije usmjerene i ka šest ruskih kompanija na Krimu zbog zloupotrebe državnih sredstava u Ukrajini sa ciljem pružanja usluga ruskoj vojsci tokom prisajedinjavanja Krima.

 

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba/Srna

 

Komentari

komentara