Naslovnica BiH Politika Safet Softić ...

Safet Softić prisustvovao inauguraciji predsjednika Irana

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić predstavljao je BiH na ceremoniji inauguracije predsjednika Irana Hasana Rohanija, koja je održana u Teheranu.

91

Kako su saopćili domaćini ceremonije, ovom činu prirustvovalo je više od 100 delegacija iz cijelog svijeta.

U okviru zvaničnog boravka u Iranu Softić se sastao danas sa predsjednikom Parlamenta Irana Ali Ardeširom Laridžanijem.

Softić je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva ceremoniji inauguracije, a razgovarano je o odnosima između dvije zemlje koji su ocijenjeni kao vrlo dobri.

“Istaknuto je, međutim, da je neohodno da se oni unaprijede prije svega u ekonomskom segmentu”, saopćeno je iz parlamenta BiH.

Softić je upoznao svog domaćina o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i uslovima koje BiH nastoji ispuniti s ciljem pristupanja EU i NATO savezu.

Softić je imao i radni susret sa ministrom spoljnih poslova Irana Mohamadom DŽavad Zarifom, a tokom sastanka istaknuta je potreba da se u što skorije vrijeme riješi pitanje viznog režima za građane Irana.

“Na taj način bi se ne samo povećao broj iranskih turista u BiH nego bi olakšice povećale i prisustvo iranskih privrednika, što bi moglo značajno uticati na razvoj BiH u turističkom i u ekonomskom smislu”, navodi se u saopćenju.

Ministar vanjskih poslova Irana rekao je da je Centralna banka Irana spremna da olakša proces transfera finansijskih sredstava između dvije zemlje.

Softić se sastao tokom boravka u Teheranu i sa članovima udruženja privrednika Irana. Tom prilikom otvorena je mogućnost da privrednici iz BiH zajednički nastupe i u okviru posebno organizovanog sajma predstave ponudu privrede BiH tržištu ove prijateljske zemlje.

Svim radnim sastancima prisustvovao je i ambasdor BiH u Iranu Kemal Muftić.

 vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.