Saif al-Islam Gaddafi diskvalificiran s predsjedničkih izbora u Libiji

140
epa06021855 (FILE) A file photograph shows Saif al-Islam Gaddafi, at a press conference in Tripoli, Libya, 23 March 2010 (reissued on 10 June 2017). According to media reports on 10 June 2017, Saif al-Islam Gaddafi has been released from prison under an amnesty agreement made with the militia in western Libya. EPA/SABRI ELMHEDWI

Libijska izborna komisija saopćila je u srijedu da Saif al-Islam Gaddafi, sin bivšeg vladara i jedan od glavnih kandidata u planiranim decembarskim predsjedničkim izborima, nije podoban za izbornu utrku, pojačavajući nervozu koja okružuje glasanje.

Gaddafi je jedan od 25 kandidata koji su diskvalificirani u početnoj odluci, čekajući na žalbeni proces o kome će na kraju odlučivati pravosuđe. Oko 98 Libijaca registrovani su kao kandidati na izborima.

Sporenje oko izbornih pravila, među kojima i oko zakonske osnove za glasanje i ko je kvalificiran da se natječe, prijeti ugrožavanjem mirovnog procesa uz međunarodnu podršku u cilju okončanja viošedecenijskog frakcijskog haosa.

Vojni tužilac u Tripoliju zatražio je od komisije da odbaci Gaddafijevu kandidaturu nakon njegove presude u odsustvu za ratne zločine zbog njegove uloge u borbama u revoluciji u kojoj je svrgnut njegov otac Muammar Gaddafi u 2011. On negira da je učinio bilo šta protuzakonito, prenosi Reuters.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.