Naslovnica Svijet Evropa Samit Evropsk...

Samit Evropske unije – Zapadni Balkan: Ojačati odnose država u regionu

37

U Sofiji se danas održava samit Evropske unije i Zapadnog Balkana na kojem se želi ponovo potvrditi predanost EU partnerima sa zapadnog Balkana, ojačati veze u pogledu infrastrukturne, digitalne i ljudske povezanosti. Također se želi osigurati bliža saradnja s ciljem prevladavanja zajedničkih izazova poput sigurnosti, migracija, geopolitičkih kretanja i dobrosusjedskih odnosa.

Centralna tema sastanka bit će povezivanje s ciljem poboljšanja veza sa zapadnim Balkanom i unutar regije.

Na ovom samitu okupili su se šefovi država ili vlada iz država članica EU, čelnici šest partnera sa zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, bivše jugoslavenske republike Makedonije i Kosova.

Domaćin sastanka je bugarski premijer Bojko Borisov, čija zemlja predsjedava Vijećem.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predsjedavat će sastankom. On će, zajedno s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom, predstavljati EU.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn također će prisustvovati sastanku.

Sudjelovat će i predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke, Europske investicijske banke i Vijeća za regionalnu saradnju.

visoko.co.ba/Patria

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.