Naslovnica Preporuka Like Samo intimno ...

Samo intimno putovanje Brucea Springsteena

101

Nakon 43 godine nepredvidive, ali vrlo uspješne diskografske karijere, došlo je vrijeme da i Bruce Springsteen svoj minuli rad nekoliko puta zapakira i proda u vidu kompilacija.

Chapter and Verse” je paralelno izašla s Bruceovom dugo iščekivanom autobiografijom “Born To Run” i samim time, dobila solidan vjetar u leđa što se tiče PR-a.

Poseban specijalitet kompilacije su rani Bruceovi radovi od kojih najstarija snimka datira čak iz 1966. – drugim riječima, da želi, The Boss ove godine može slaviti 50 godina karijere. Sva je prilika da neće, jer stari dobri Bruce, unatoč varirajućoj kvaliteti posljednjih diskografskih projekata još se ne da i još ne želi imati status super seniora koji je zadnji put nešto uistinu dobro snimio onda kad je Zemlja bila užarena masa.

“Chapter and Verse” možemo podijeliti u dva dijela: prvi dio su mahom još neobjavljene demo-snimke s početaka Bruceovih početaka – njihovo embrionalno stanje, tehnička nesavršenost i autorska nerazrađenost dat će bruceofilima da istražuju, proučavaju i kombiniraju Springsteenove kreativne putanje. Ukratko, u početku bijaše Bruce garažni rocker, koji se razvijao kao interpretator, pjesnik i kompozitor.

Drugi je dio brzo prelaženje preko svih Bruceovih faza: niti jedan od albuma nije predstavljen s više od jedne pjesme, pri čemu slušatelj može dobiti dojam kako se Springsteen razvijao. Od nejakih garažno-progresivnih tendencija mu je trebalo svega par godina da bljesne s perfekcijom zvanom “Born To Run”, kao što mu je od “Born To Run” trebalo par godina (ok; malo više, točnije 7) da se ponovno izmisli kao isposnički Woody Guthrie reganovske Amerike (“Nebraska”) i malo nakon toga zada udarac mainstream rocku s “Born in the USA”.

“Ghost of Tom Joad” je povratak terenu “Nebraske”, a “The Rising” pozdrav hrabrim sugrađanima koji su, suočeni sa šokom 11.9.2001., požrtvovno pomagali zajednici, bilo kao vatrogasci, bilo kao drugi, mahom anonimni junaci.

“Chapter and Verse” nije, dakle, klasična kompilacija najboljih radova nego tek okviran i površan prikaz onog što je The Boss radio. Da ovo nije okvirno i površno – ne bi bilo samo na jednom CD-u nego na dva ili više. Moja preporuka je – slušati albume. Za nevješte s Bruceovim opusom recimo, početi s “Born To Run”, ili “Born in the USA”, a ako je riječ o ljubiteljima teških tema i neizglancane, trpke muzike, s “Nebraskom”. S druge strane, ako izuzmemo neizdane komade, teško da ćete naći bolji izbor Bruceovih pjesama samo za jedan CD.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.