Naslovnica Zanimljivosti San Francisco...

San Francisco postao prvi američki grad koji je zabranio električne cigarete

107
Zvaničnici San Francisca su izglasali zabranu prodaje e-cigareta u prodavnicama, ali su zabranili i online prodavačima da dostavljaju ove uređaje na adrese kupaca. Upravo se u San Franciscu nalazi sjedište Juul Labsa, najpopularnije američke kompanije koja proizvodi e-cigarete. Kompanija je povodom zabrane saopćila da će ovaj potez natjerati kupce da se vrate običnim cigaretama, a prouzrokovat će i stvaranje “crnog tržišta”.

Gradonačelnica San Francisca London Breed ima 10 dana da potpiše zakon te je najavila da će to učiniti, a zakon će stupiti na snagu sedam mjeseci kasnije. Međutim, špekuliše se da će uvođenje zakona predstavljati pravni izazov.

Aktivisti koji se protive prodaji e-cigareta su rekli da kompanije za ciljnu grupu imaju mlade ljude kojima nude različite okuse. Iako je potrebno još naučnih istraživanja kako bi se ustanovili efekti na zdravlje, aktivisti tvrde da e-cigarete mogu navesti mlade da pređu na prave cigarete.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti su saopćili da je broj američkih tinejdžera koji konzumiraju nikotin povećan za 36 posto prošle godine, a to se povezuje s rastom upotrebe e-cigareta. Federalni zakon nalaže da osobe mlađe od 18 godina ne mogu kupiti duhanske proizvode, a u nekim državama je ta granica podignuta na 21 godinu.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.