Saobraćajna kriza zbog radova u Vranduku ulazi u osmi mjesec

246

Saobraćajni kolaps zbog radova u tunelu Vranduk. Gužve, kolone vozila, višesatna čekanja, obustava pa aktivacija saobraćaja, i tako ukrug. Krizi na ovom dijelu magistralne ceste ne nazire se kraj. Poslodavci traže odgovornost za ovu situaciju, njihov stav dijele svi koji putuju sa juga prema sjeveru zemlje i obrnuto.

MARKETING

Već mjesecima kod tunela Vranduk ista slika: kilometarske kolone vozila iz oba smjera, sa juga prema sjeveru zemlje i obrnuto.

Zbog tehnologije rada ili čega već radnika ima samo na izlazu iz tunela iz pravca Zenice. Istovremeno, radovi i na alternativnom pravcu, regionalnoj cesti Nemila – Zenica. Dio te saobraćajnice kroz naselje Nemila je ovih dana konačno asfaltiran i, ako je suditi prema brzini saobraćanja, već preuzima funkciju magistralne ceste.

– Prebrzo se vozi, iako dolje stoji ograničenje 40 kilometara na sat, oni ovuda idu preko 70-80 – priča žitelj Nemile.

Asfaltiranje ostatka zaobilaznice trebalo bi biti završeno do 1. jula, dogovoreno je na sastanku u Vladi Federacije. Tada će putnički saobraćaj biti preusmjeren na ovu cestu, a teretni će, uz naizmjenično propuštanje, ići kroz radilište u tunelu.

U ovaj veliki posao se ušlo olako i bez priprema, a posljedice svi trpe, kategorični su u Federalnom Udruženju poslodavaca. Zato traže da Federalna vlada, u čijoj je nadležnosti investitor preduzeće Ceste Federacije, utvrdi ko je odgovoran za to da se ova situacija ne bi ponavljala.

– I Crnaja se najavljuje, radovi su otvoreni preko Bradine i dolje od tunela do Konjica, baš u špici kad nema nikakvog smisla da se neke stvari rade. Da li to neko namjerno radi da razvali ovu državu komunikacijski da u 2019. ne možeš doći do glavnog grada – priča Kasim Kotorić, predsjednik Grupacije poslodavaca ZDK-a.

Najava intenziviranja radova u tunelu Vranduk sve više liči na lošu šalu, investitor o tome priča već pola godine.

U međuvremenu, privredi Federacije je pričinjena milionska šteta, Udruženje poslodavaca zato sugerira svojim članicama da nakon što skupe hrabrost i procijene štete, posegnu za tužbama.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara