Saradnja tri fakulteta: Uskoro II ciklus Akademije za ekološki menadžment na UNZE

200

Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici organizuje drugi (II) ciklus “Akademije za ekološki menadžment”, koja ima za cilj kreiranje dugoročnog plana obuke srednjeg i vršnog rukovodstva, kako u javnim tako i u privatnim preduzećima, na polju održivog razvoja primjenom principa i standarda ekološkog menadžmenta. Ovaj ciklus će se realizirati interdisciplinarno, tematski i uz saradnju sa Pravnim i Metalurško-tehnološkim fakultetom Univerziteta u Zenici. Pored fokusa na pravni, ekonomski i tehnički aspekt u ekologiji, težište se stavlja i na zaštitu i sigurnost na radu. Polaznici mogu biti različiti stručni profili kadrova, koji na jedan od nabrojanih načina obavljaju poslove iz ovih djelatnosti. Također, bilo bi poželjno, da pored ovih polaznika, polaznici koji su pohađali prvi (I) ciklus Akademije, nastave edukovanje i na drugom (II) ciklusu.

Akademija za ekološki menadžment u funkciji održivog ekonomskog razvoja

Ekonomisti se godinama bave povećavanjem materijalne proizvodnje i potrošnje dobara radi stvaranja društvenog blagostanja. Takav vid globalnog pristupa razvoju doveo je do globalne ekološke i ekonomske krize jer se zaboravilo na zaštitu okoliša kao jedne od pretpostavki dugoročnog i održivog razvoja. Analizirajući aktualnu problematiku razvoja i sve veći značaj planiranja razvoja i zaštite okoliša kroz nastanak promišljajna o održivom razvoju Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici je osjetio potrebu da akcentuira nacionalne i globalne ekološke probleme i da ukaže na moguće puteve njihova rješavanja s ciljem postizanja održivog razvoja. Kao produkt osmišljena je Akademija za ekološki menadžment u funkciji održivog ekonomskog razvoja koja ima za cilj kreiranje dugoročnog plana obuke i osvještavanja srednjeg i vršnog rukovodstva kako u javnim tako i u privatnim preduzećima na polju održivog razvoja primjenom principa i standarda ekološkog menadžmenta.

Osnovni cilj Akademije je da upozna polaznike sa pojmom ekološkog menadžmenta, održivim, razvojem i problemima životne sredine sa lokalnog, nacionalnog i međunarodnog stajališta, kao i da ih upozna sa međunarodnim standardima i drugim aktuelnim temama i trendovima. U 21. stoljeću stanovništvo je ipak spoznalo da se ne može bezobzirno nadmetati s prirodnim pojavama. Pretpostavka da će razvoj industrije stvoriti globalno blagostanje bila je pogrešna i dovela je globalnu prijetnju daljnjem razvoju čovječanstva zbog onečišćenja okoliša.

Menadžment u funkciji održivog razvoja postaje sve značajniji prioritet svakog društva i njegova načela postaju prihvaćena na globalnom nivou. U današnjim uvjetima sve više ograničenih prirodnih resursa dolazimo do povezivanje ekonomije i ekologije kroz koncept ekološkog menadžmenta. Budući da su i ekonomija i ekologija okrenute razvojnim ciljevima čovječanstava ovaj spoj nudi mogućnost kreiranja i postizanja održivog razvoja preduzeća.

Dodjela certifikata polaznicima I ciklusa

Po uspješnom završetku polaznici Akademije dobivaju certifikat Ekološki menadžer s naznakom stepena obuke za polaznike Akademije. Ovom vrstom edukacijom se postiže podsticanje dobrih ekoloških praksi za menadžere u javnim i privatnim preduzećima u Bosni i Hercegovini. Cilj je izgradnja tržišta koje vrednuje okolišni utjecaj u cijelom životnom ciklusu proizvoda i usluga. Biznis i industrija se time stimuliraju ka značaju uvođenja sistema upravljanja za okolinu i sigurnost, i usmjeravanju svoje djelatnosti ka okolišno-prihvatljivim proizvodima i tehnologijama sa minimiziranim okolišnim utjecajima, kao i primjena ekonomskih instrumenta čiji je cilj da na tržištu stimuliraju one koji se okolišno prihvatljivije ponašaju.

Kroz Akademiju će biti obuhvaćeno 6 modula koji će biti obrađeni kroz 3 stepena (prva dva modula – prvi stepen; 3. i 4. modul – drugi stepen i 5. i 6. modul – treći stepen).

 

Prijave za učešće još uvijek su u toku, a sve informacije i detalje Akademije možete dobiti putem sljedećih kontakata:

E-mail: dzenana.mujcinovic@ef.unze.ba;
        dzenana.mujcinovic95@gmail.com;

T: +387 61 519 216
    +387 32 460 459  

Akademija za ekološki menadžment 2020

 

Komentari

komentara