Sastanak članova VSTV-a sa ambasadoricom OSCE-a

222

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, je nakon što je odbačen prijedlog nadležnog podvijeća da se poništi konkurs za izbor i imenovanje zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona, naložio da se glasa za Jezdimira Spasojevića koji je na kraju dobio podršku.

MARKETING

Ovo je uslijedilo nakon sto Dragan Radovanović, iako predložen kao najbolje rješenje nije dobio podršku, a najveći protivnik njegovog imenovanja bila je Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV.

Amila Mimca Kunosić i Slavo Lakić istakli su da je Radovanović izuzetan kandidat i da argumenti Jukić koji se odnose na njegovu suprugu su degutantni.

Kao kritika za imenovanje Spasojevića istaknuto je da je samo pet godina tužilac i da je radio najjednostavnije predmete, dok je Radovanović u timu sa Tomislavom Ljubićem aktuelnim glavnim tužiocem tuzlanskog Tužilaštva napravio iznimne rezultate.

Većina prisutnih članova vijeća nije podržala navedene argumente Lakić i Kunosić.

U nastavku sjednice očekuje se dolazak ambasadorice OSCE-a u posjetu VSTV-u a upravo su iz ove međunarodne institucije kritikovali rad pravosuđa kako u procesuiranju organizovanog kriminala i korupcije ali i ratnih zločina.

visoko.co.ba/federalna.ba

 

Komentari

komentara